Naar cookieinstellingen
te veel eten

‘Te veel eten is niet te voorkomen door te luisteren naar de maag’

Meer eten dan dat het lichaam eigenlijk nodig heeft: we maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Kunnen we dit voorkomen door beter te luisteren naar het lichaam en te stoppen met eten voordat we écht vol zitten? Niet per se, stellen wetenschappers van de Universiteit Wageningen.

Textuur van eten

“Of je genoeg gehad hebt, wordt veel meer bepaald door de textuur en smaak van het voedsel dan door de calorieën of vetten”, zegt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit in de Volkskrant. Heel Holland bakt-finalist Guido Camps komt aan het begin van 2018 ook al tot deze conclusie, als hij onderzoek doet naar dit onderwerp. Camps is voedingsdeskundige en promoveert met een onderzoek dat aantoont dat een vol gevoel absoluut niet hetzelfde is als daadwerkelijk vol zitten.

Onderzoek door Heel Holland Bakt-deelnemer

Camps stelt dit vast nadat hij proefpersonen shakes laat drinken. De ene groep krijgt caloriearme shakes die een dikke structuur hebben en de andere groep krijgt calorierijke shakes met de textuur van melk. Mensen die de dikkere shakes tot zich nemen, geven eerder aan vol te zitten en niet meer verder te kunnen eten dan mensen uit de andere groep. Hieruit valt op te maken dat de textuur bepaalt of iemand vol zit of niet en niet de hoeveelheid calorieën.

Mondblootstelling

Over het algemeen geldt dat hoe dikker, harder of zwaarder de textuur van het eten is, hoe sneller het vult. Volgens Kees de Graaf heeft dit te maken met de zogenoemde mondblootstelling. Een hap van een rauwe wortel moet bijvoorbeeld veel langer in de mond liggen voordat deze doorgeslikt kan worden dan een hap van een plakje cake. Omdat cake zo makkelijk wegeet, hebben de hersenen minder tijd om op te merken dat er gegeten wordt en wordt het verzadigingspunt minder snel bereikt. Wie dan cake blijft eten, eet al snel meer dan dat het lichaam eigenlijk nodig heeft zonder het gevoel te hebben vol te zitten. Bij wortelen is het tegenovergestelde het geval. Het kan zijn dat u na het eten van 5 rauwe wortelen al het idee heeft dat u genoeg heeft gegeten, terwijl u dan in feite maar een fractie van het aantal calorieën binnen heeft gekregen dan als u 5 plakjes cake zou eten.

Vermijd afleiding

Naast de textuur van eten, spelen een aantal externe factoren ook mee bij de ontwikkeling van een verzadigd gevoel. Engels onderzoekt toont aan dat mensen die tijdens het eten afgeleid zijn, minder snel het idee hebben dat zij vol zitten en dus vaker meer eten dan het lichaam nodig heeft. Dit komt omdat de hersenen dan niet primair bezig zijn met eten en zo de verzadigingsprikkel minder goed doorgeven.

Zo voorkomt u te veel eten

Wie ervoor wil zorgen dat hij of zij niet te veel eet, kan dus niet altijd vertrouwen op de maag. Het is vooral verstandig om in alle rust te eten en het gezonde verstand te gebruiken. Neem bijvoorbeeld vers fruit, in plaats van een fruitsalade met fruit uit blik en kies voor volkoren brood in plaats van voor een wit broodje met een snack. Ook is het handig om de voedseletiketten in de winkel te bekijken als u hier actief mee aan de slag wil. Daar staat altijd op beschreven hoeveel calorieën er per een x aantal gram inzitten. Vrouwen hebben gemiddeld per dag 2.000 tot 2.500 calorieën nodig. Mannen 2.500 tot 3.000.

Wilt u graag gezond eten zonder dat u te veel eet? Wij hebben veel recepten op de site staan die u kunt uitproberen.

(Bron: de Volkskrant, Voedingscentrum, archief, Wageningen Universiteit)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.