te veel eten

‘Te veel eten is niet te voorkomen door te luisteren naar de maag’

Meer eten dan dat het lichaam eigenlijk nodig heeft: we maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Kunnen we dit voorkomen door beter te luisteren naar het lichaam en te stoppen met eten voordat we écht vol zitten? Niet per se, stellen wetenschappers van de Universiteit Wageningen.

Textuur van eten

“Of je genoeg gehad hebt, wordt veel meer bepaald door de textuur en smaak van het voedsel dan door de calorieën of vetten”, zegt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit in de Volkskrant. Heel Holland bakt-finalist Guido Camps komt aan het begin van 2018 ook al tot deze conclusie, als hij onderzoek doet naar dit onderwerp. Camps is voedingsdeskundige en promoveert met een onderzoek dat aantoont dat een vol gevoel absoluut niet hetzelfde is als daadwerkelijk vol zitten.

Onderzoek door Heel Holland Bakt-deelnemer

Camps stelt dit vast nadat hij proefpersonen shakes laat drinken. De ene groep krijgt caloriearme shakes die een dikke structuur hebben en de andere groep krijgt calorierijke shakes met de textuur van melk. Mensen die de dikkere shakes tot zich nemen, geven eerder aan vol te zitten en niet meer verder te kunnen eten dan mensen uit de andere groep. Hieruit valt op te maken dat de textuur bepaalt of iemand vol zit of niet en niet de hoeveelheid calorieën.

Mondblootstelling

Over het algemeen geldt dat hoe dikker, harder of zwaarder de textuur van het eten is, hoe sneller het vult. Volgens Kees de Graaf heeft dit te maken met de zogenoemde mondblootstelling. Een hap van een rauwe wortel moet bijvoorbeeld veel langer in de mond liggen voordat deze doorgeslikt kan worden dan een hap van een plakje cake. Omdat cake zo makkelijk wegeet, hebben de hersenen minder tijd om op te merken dat er gegeten wordt en wordt het verzadigingspunt minder snel bereikt. Wie dan cake blijft eten, eet al snel meer dan dat het lichaam eigenlijk nodig heeft zonder het gevoel te hebben vol te zitten. Bij wortelen is het tegenovergestelde het geval. Het kan zijn dat u na het eten van 5 rauwe wortelen al het idee heeft dat u genoeg heeft gegeten, terwijl u dan in feite maar een fractie van het aantal calorieën binnen heeft gekregen dan als u 5 plakjes cake zou eten.

Vermijd afleiding

Naast de textuur van eten, spelen een aantal externe factoren ook mee bij de ontwikkeling van een verzadigd gevoel. Engels onderzoekt toont aan dat mensen die tijdens het eten afgeleid zijn, minder snel het idee hebben dat zij vol zitten en dus vaker meer eten dan het lichaam nodig heeft. Dit komt omdat de hersenen dan niet primair bezig zijn met eten en zo de verzadigingsprikkel minder goed doorgeven.

Zo voorkomt u te veel eten

Wie ervoor wil zorgen dat hij of zij niet te veel eet, kan dus niet altijd vertrouwen op de maag. Het is vooral verstandig om in alle rust te eten en het gezonde verstand te gebruiken. Neem bijvoorbeeld vers fruit, in plaats van een fruitsalade met fruit uit blik en kies voor volkoren brood in plaats van voor een wit broodje met een snack. Ook is het handig om de voedseletiketten in de winkel te bekijken als u hier actief mee aan de slag wil. Daar staat altijd op beschreven hoeveel calorieën er per een x aantal gram inzitten. Vrouwen hebben gemiddeld per dag 2.000 tot 2.500 calorieën nodig. Mannen 2.500 tot 3.000.

Wilt u graag gezond eten zonder dat u te veel eet? Wij hebben veel recepten op de site staan die u kunt uitproberen.

(Bron: de Volkskrant, Voedingscentrum, archief, Wageningen Universiteit)

Geef een reactie