Strontje

Strontje in uw oog? Zo komt u er vanaf

Een strontje is een pijnlijk rood bultje op de rand van het ooglid. Het ontstaat meestal plotseling en kan niet veel kwaad. Wel kan het erg irriteren. Wat het strontje veroorzaakt en hoe u er vanaf komt, leest u hier.

Ontsteking in het ooglid

Een ontsteking van een zweet- of talgklier in het ooglid wordt een strontje of stiegje genoemd. De ontsteking kan aan de binnen- of buitenkant van het ooglid zitten. Wanneer deze aan de binnenkant zit, kan het bultje er geel uit zien en geeft het een branderig gevoel. Het bultje wordt na verloop van tijd een puistje met een puskopje. Zodra het puistje is doorgebroken, verminderd de pijn en irritatie. Een strontje wordt vaak verward met een hagelkorreltje. Beide zijn ontstekingen aan het ooglid, maar in tegenstelling tot het strontje, is het hagelkorreltje niet rood en doet het meestal geen pijn.

Besmettelijke bacterie

De uitgangen die zich in de klieren van het ooglid bevinden, kunnen verstopt raken. Vuil of olie uit de klieren hopen zich op, waardoor de uitgangen worden geblokkeerd. De stafylokok bacterie krijgt hierdoor de kans zich te ontwikkelen tot een abces, een puistje gevuld met pus. De infectie ontstaat vaak heel plotseling, vooral wanneer u een lage weerstand heeft. Omdat het een bacterie betreft, is het strontje erg besmettelijk. Was dus goed uw handen wanneer u het bultje of uw oog heeft aangeraakt.

opgezwollen ogen
Lees ook: Last van opgezwollen ogen? Deze middeltjes kunnen helpen

Het strontje behandelen

Een strontje verdwijnt meestal binnen twee weken vanzelf. Als het puistje opengaat, droogt de abces uit en verdwijnt de pijn. U kunt een aantal dingen doen om de pijn te verlichten of het genezingsproces te versnellen.

  • Leg 10 tot 15 minuten een warm washandje op uw ooglid. De warmte helpt tegen de irritatie en zorgt ervoor dat het puistje sneller open gaat. Dit kunt u een paar keer per dag doen.
  • Voorkom verspreiding van de bacterie. Raak het strontje en uw oog zo weinig mogelijk aan. Probeer het puistje niet zelf uit te knijpen.
  • Contactlenzen kunt u beter niet dragen. Laat ze uit tot het strontje helemaal weg is. Vervang zachte lenzen en maak harde lenzen goed schoon voor u ze weer in doet.
  • Om te voorkomen dat het strontje weer terug komt, kunt u het oog reinigen met een watje gedrenkt in lauwwarm water.

Gaat het strontje niet vanzelf weg, wordt het erg dik of heeft u veel pus in uw oog? Ga dan naar uw huis- of oogarts. Zij kunnen u precies vertellen wat u kunt doen om er vanaf te komen.

(Bron: Thuisarts.nl, Margriet, Oogfonds)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    Even een ander naar gevoel aan je oog. Ik zeg het maar voor het geval iemand er ooit last van krijgt en denkt: dat gaat wel over.

    Ik had een paar jaar geleden het gevoel dat er een zandkorreltje in mijn oog zat. Normaliter gaat dit wel na een nachtje weg. Deze keer gebeurde dat niet. Na een week ben ik dan maar naar de arts gegaan. Eerst in het ziekenhuis want de huisarts was opvakantie. De chefarts leek het een bindweefselontsteking en hij gaf wat druppels mee. Het ging niet weg.

    Mijn huisarts had gelukkig door wat er wel aan de hand was en stuurde mij met spoed door naar de oogarts.
    Het bleek herpes zoster te zijn. Dat is het virus wat vrijwel iedereen heeft omdat het het waterpokkenvirus / gordelroos is. Dus als je ooit waterpokken hebt gehad, zit het voor altijd in je lijf. Al heb je daar normaliter geen last van.
    Onder bepaalde omstandigheden kan het weer tevoorschijn komen. En dus ook in je oog.
    Er moet onmiddellijk wat aan gedaan worden. De oogarts schreef druppels en medicamenten voor. Het ging in mijn geval zelfs niet in een keer weg. Na de tweede behandeling gelukkig wel.
    Als je er niets aan doet, kan je blind worden aan het betreffende oog.