levensverwachting

Steeds hogere levensverwachting hart- en vaatpatiënten

De kans op het overleven van een hartstilstand, hartinfarct of beroerte is de afgelopen jaren groter geworden. Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van hart- en vaataandoeningen. Het aantal mensen met een aandoening blijft echter wel stijgen, blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.

50 jaar geleden sterft de helft, nu een kwart

50 jaar geleden overlijdt nog 1 op de 2 Nederlanders aan een hart- of vaatziekte. Nu is dat 1 op de 4. Volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, komt dat met name door de steeds betere medische technieken waarover artsen beschikken. Er zijn tegenwoordig andere behandelingen en betere steunharten voor hartfalen. Ook is er meer aandacht voor gezond eten, bewegen en stoppen met roken. Daarnaast is er ook vaker en sneller hulp voorhanden, bij bijvoorbeeld een hartstilstand op straat, door de aanwezigheid van steeds meer AED-apparaten en mensen die kunnen reanimeren.

Wel meer patiënten

Ondanks de betere zorg komen er wel steeds meer hart- en vaatpatiënten bij. Op dit moment zijn er ongeveer 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland, ongeveer 725.000 mannen en 675.000 vrouwen. De verwachting is dat het totaal aantal de komende jaren met 500.000 groeit, naar ongeveer 1,9 miljoen Nederlanders in 2030. Dat komt neer op 1 op de 7 volwassenen.

Risico verlagen

Risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterol verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Zo’n 3 miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterol, soms zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Een verhoogde bloeddruk geeft meestal geen klachten, maar kan ongemerkt wel schade aan bloedvaten, hart en hersenen veroorzaken. Volgens de Hartstichting is de toename van het aantal patiënten deels te voorkomen als mensen met een verhoogd risico eerder worden opgespoord. Daarnaast wordt mensen aangeraden om regelmatig hun bloeddruk, cholesterol en BMI op te meten. Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk heeft, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten besparen.

Lees ook: voedingstip hart- en vaatziekten.

(Bron: ANP, Hartstichting)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Onlangs kreeg ik een hartinfarct. (ik heb daarover pas een reactie gegeven) Na een dag in het ziekenhuis, aan de monitor gelegen, werd ik naar huis gestuurd, zonder toediening van noodzakelijke medicijnen. Door tijdgebrek werd een fietstest niet uitgevoerd. Na 14 dagen kwam alsnog een fietstest. Toen ik half ontbloot plaatsnam op de fiets, keek de medisch assistent eerst even in de computer, naar mijn hartdiagram van 2 weken eerder. Het fietsen werd afgeblazen en een hartspecialist werd opgeroepen. Ik kreeg medicijnen en wordt op korte termijn opgenomen. De arts vertelde me, dat ik 14 dagen heb rondgelopen met een onbehandeld hartinfarct en dat de schade onherstelbaar is. Mijn levensverwachting is ernstig aangetast en mijn gezondheid ernstig beschadigd. Ik moet voor dit falen ook nog eens €385 betalen. Kan ik deze falende arts aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen?

    oosterwijck says:

    Gisteren ben ik gedotterd en heb een stent gekregen op de achterste kransslagader. Wonderlijk hoe dit in zijn werk gat. Ik hoop dat nu mijn vermoeidheidsklachten afnemen. De operatie viel mee en de behandeling door het ziekenhuispersoneel was allervriendelijks. Alleen het lange wachten brak me op. Ik zou om 11.00 uur behandeld worden en het werd 15.00 uur De ingreep duurde 3 kwartier en daarna nog eens t 22.00 uur nablijven voor controle.

    Abbertje says:

    Al 40 jaar heb ik een flinke hoge bloeddruk ( 180). Daar heb ik nooit medicatie voor geslikt. Inmiddels ben ik 84 jaar. Mijn nieuwe cardioloog en huisarts (ik ben verhuisd) willen dat ik een bloeddrukverlager ga slikken.

    Nu las ik een artikel (proefschrift) van Dr. Thomas van Bemmel internist bij het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn.
    Bij onderzoek heeft hij geconstateerd dat, hoge bloeddruk bij ouderen juist gezond is. Hij is hier op gepromoveerd op 4 februari 5 jaar geleden, bij het Leids Universitair Medisch Centrum ( LUMC.

    Na dit artikel te hebben gelezen ben ik toch wat huiverig geworden om bloeddruk verlagers te gaan gebruiken.
    Doe ik daar goed aan?