Dit kunt u doen als u op een wachtlijst staat voor mentale hulp.

Staat u op een wachtlijst voor mentale hulp? Dit kunt u doen om sneller geholpen te worden

Er staan naar schatting bijna 100.000 mensen op een wachtlijst voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De gevolgen hiervan zijn groot, want klachten verergeren in de tussentijd vaak en wachten maakt de uiteindelijke behandeling vaak ook complexer. Toch zijn er een aantal dingen die u kunt doen, als mentale hulp niet kan wachten.

Treeknorm als maximaal aanvaardbare wachttijd

Met betrekking tot de wachttijden in de ggz gelden zogenoemde Treeknormen. Deze beschrijven ‘de maximaal aanvaardbare wachttijd’. Voor zowel de basis-ggz als de gespecialiseerde ggz gaat het om 4 weken voor de aanmeldwachttijd en vervolgens 10 weken voor de behandelwachttijd. Deze worden alleen vaak beide niet gehaald. In de praktijk moet namelijk ongeveer de helft van de mensen op een wachtlijst langer wachten dan afgesproken.

Schakel eerst uw zorgverzekeraar in

Uw zorgverzekeraar heeft een zorgplicht. Dat betekent dat u als patiënt op tijd kwalitatief goede zorg moet ontvangen. Bij lange wachttijden kunt u uw zorgverzekeraar daarom vragen om voor u te bemiddelen, zodat u eerder zorg krijgt. Deze service is gratis en beschikbaar voor behandelingen met wachttijden bínnen de Treeknorm. Moet u uiteindelijk alsnog langer wachten dan de Treeknorm, dan kunt een klacht indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wat u verder kunt doen om de wachttijd door te komen

Verder zijn er nog een aantal andere dingen die u kunt doen, zolang u op een wachtlijst staat:

  • Neem contact op met de zorgaanbieder: vraag bij de zorgaanbieder naar begeleiding tijdens het wachten. Zeker na de intake (als men meer weet over uw hulpvraag) zijn er vaak verschillende mogelijkheden om alvast te starten met bijvoorbeeld digitale hulp of een wachtgroep.
  • Patiëntenvereniging en lotgenoten contact: voor bijna elke aandoening, diagnose of ziekte is er wel een organisatie die opkomt voor de mensen die het hebben. Vaak bieden ze hulp en contact met lotgenoten. Als u zoekt op ‘(diagnose) lotgenoten’, dan komt u meestal op de website van een stichting of organisatie die kan helpen. Ook bij MIND Atlas kunt u veel organisaties vinden.
  • Overbruggingshulp: via MIND Korrelatie kunt u mogelijk ook (gratis) overbruggingshulp krijgen in de vorm van een telefoon- of chatgesprek of via WhatsApp. Een hulpverlener helpt u via een gesprek dan om het wachten op reguliere hulpverlening makkelijker te maken. Het is geen (vervanging van) therapie, maar geeft handvatten om de tijd door te komen.
  • Vraag een gesprek aan bij de praktijkondersteuner van uw huisartsenpraktijk: via de huisarts kunt u vragen om enkele gesprekken met de praktijkondersteuner. Een gesprek kan opluchten en de praktijkondersteuner kan u advies geven over tijdelijke oplossingen of andere vormen van ondersteuning.
  • Zoek steun bij mensen om u heen: steun zoeken kan natuurlijk ook in uw eigen omgeving; bij bijvoorbeeld vrienden of familie. Wanneer u hen hier niet mee wilt of kunt belasten zou u ook op zoek kunnen gaan naar een maatje via Humanitas Maatjes of bij het Oranjefonds. Samen kunnen jullie praten en eventueel leuke (afleidende) activiteiten ondernemen. Andere manieren om contact te maken, beschrijven we ook in dit artikel.

Blijf waar mogelijk ook bewegen

Het lost niet alles op, maar naast therapie helpt bewegen vaak ook om u mentaal fitter te voelen. Zo verlaagt bewegen onder andere de klachten bij een depressie. Ook is er vaak meer geloof in uw eigen kunnen na het bewegen. Lekker actief zijn kan in de sportschool, maar natuurlijk ook buiten in de natuur of in de huiskamer met Nederland in Beweging.

(Bron: MIND, Consumentenbond, Altrecht, Trimbos-Instituut, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie