Spoedhulp niet opgewassen tegen vergrijzing
Publicatiedatum: 22 juni 2017
Nederland vergrijsd en dat heeft negatieve gevolgen voor de ziekenhuizen. Zij moeten soms patiëntenstops afkondigen voor de eerstehulpafdelingen, omdat zij de toestroom van oudere patiënten niet meer aankunnen. Dat blijkt uit rapportages die naar minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn gestuurd.
Probleem
De ziekenhuizen zeggen dat de verandering in de ouderenzorg de voornaamste reden is voor de nijpende situatie. Oudere Nederlanders moeten steeds langer thuis blijven wonen, maar kunnen zichzelf soms niet meer goed redden als zij bijvoorbeeld een pols breken. Ziekenhuizen zitten dan met de handen in het haar. In verpleeghuizen is vaak geen plek om deze persoon te laten revalideren, maar de oudere in kwestie naar huis laten gaan is ook geen optie. In zo’n geval wordt er door het medisch centrum vaak gekozen voor opname op de eerstehulpafdeling, maar daardoor raken deze overvol.
Niet alleen in de Randstad
Het beddentekort op de eerste hulp is al tijden een probleem. In eerste instantie speelt het alleen in de Randstad, maar inmiddels heeft het zich over het hele land verspreidt. Volgens de ziekenhuizen ligt het niet in de lijn der verwachting dat het probleem snel wordt opgelost. In tegendeel zelfs. Het wordt volgens de zorginstellingen alleen maar erger als er niets veranderd.
Zwolle
Om dit te voorkomen, wordt er nagedacht over alternatieven. Regionaal zijn er denktanks opgezet waarin ziekenhuizen, huisartsen, gemeenten en deskundigen praten over passende oplossingen. In de regio Zwolle is al een remedie gevonden. Daar is een centraal telefoonnummer in het leven geroepen dat 24 uur per dag bereikbaar is voor artsen. Daar weten ze in welke verpleeghuizen in de buurt er bedden vrij zijn. Zodoende kan een patiënt binnen korte tijd overgebracht worden naar een plek waar hij of zij kan bijkomen.
Of andere gebieden in Nederland het Zwolse voorbeeld gaan volgen, is nog onbekend.
(Bron: ANP, NOS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Niet alleen volgens de zorginstellingen maar ook “volgens mij” gaat dit allemaal nog veel erger worden. Het idee van een telefonisch meldpunt om nog beschikbare bedden – waar dan ook – te localiseren is prachtig maar toch ook maar een zeer matig doekje voor het bloeden. Waarschijnlijk door mevrouw Schippers geduid als een gezond initiatief. Ik noem dat het zoveelste voorbeeld van de opruiming van de zorg. Want ze roept van niet maar geeft in alles wat ze zegt en doet blijk van maling aan de voorgelegde problemen. Tegendeel. Haar tijd moet op aan de wet die regelt dat er winst kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van zorgverzekeraars en als er nog wat over is, tijd, behoren we de ambulancediensten te privatiseren omdat daardoor alles beter, efficienter, goedkoper, rechtvaardiger, menselijker, fotogenieker en wonderbaarlijk zal worden. Maar in de praktijk zult u straks door zielen die een tegenprestatie moeten leveren voor hun schrale uitkering met een bakfiets, daags na uw open hart operatie naar uw huis worden gereden. Waar de soep van uw buren drie deuren verder op u wacht.
De vergrijzing is een Nationale ramp. … Hoe haalt dat ouderentuig het in het hoofd om zo oud te worden? … Volgens de Internationale rechten van de mens, mag je ze niet uitroeien, maar je mag ze wél laten creperen. Aan hun lot overlaten. Ze totaal negeren. En dat doet Schippers en de haren dan ook met verve.