Soorten spierpijn, dit is eraan te doen en zo voorkomt u het
Publicatiedatum: 14 april 2021
Bijna iedereen maakt weleens een hevige vorm van spierpijn mee. Hoe komt het dat de pijn de ene keer al meteen optreedt en een andere keer pas een dag later? Is het te voorkomen en wat is eraan te doen als u eenmaal spierpijn heeft?
Soorten spierpijn
Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar over het algemeen is er een onderscheid te maken in 2 soorten: vroege en late spierpijn. Vroege spierpijn is al te merken tijdens de belasting van de spieren. Ze voelen dan zwaar en branderig aan en er is sprake van verzuring. Dit treedt onder andere op tijdens duursporten als hardlopen, schaatsen en wielrennen. Late spierpijn treedt op nadat er na de belasting van de spieren een tijd stilgezeten is. Wanneer u dan weer gaat bewegen, is de spierpijn pas voelbaar. Spierpijn kan daarnaast optreden door een kneuzing of scheuring en dit is een beschadiging van de spier. In dat geval is het zaak meteen rust te nemen en bij aanhoudende klachten uw huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen. Bij vroege of late spierpijn houdt de pijn over het algemeen een paar dagen tot maximaal een week aan.
Afvalstoffen of scheurtjes
In het geval van vroege spierpijn worden de spieren teveel of te lang ingespannen, waarbij veel energie nodig is. Tijdens het verbranden van die energie komen ook veel afvalstoffen vrij, in de vorm van melkzuur. Dit is meer dan het lichaam op dat moment kan afvoeren en zo treedt verzuring op. Het lukt de spieren dan niet meer om goed samen te trekken. Door te trainen wordt dit effect steeds minder. In het geval van late spierpijn wordt de pijn veroorzaakt door kleine haarscheurtjes. Doordat de belasting groter geweest is dan de spieren aan kunnen. Meestal voelt u verlate spierpijn pas na 24 uur en de ergste pijn volgt na 48 uur.
Andere oorzaken van spierpijn
Niet alleen overbelasting door beweging kan spierpijn veroorzaken. Ook bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld medicijnen tegen hoog cholesterol) of koorts kunnen dit effect oproepen. En ook na een vaccinatie kunt u te maken hebben met spierpijn. In een eerder artikel vertellen we wat u kunt doen aan pijn na vaccinatie. Twijfelt u over de oorzaak van de spierpijn of gaan de spierpijnklachten niet na een week over, neem dan contact op met uw huisarts.
Spierpijn voorkomen
Als u uw spieren uit het niets flink belast, treedt er bijna altijd spierpijn op, maar u kunt het wel deels voorkomen of in elk geval verminderen. Door vooraf de spieren warm te maken en tussendoor voldoende te drinken, voor een optimale afvoering van afvalstoffen. Door na de inspanning het lichaam voorzichtig van inspanning naar rust te laten schakelen worden de afvalstoffen ook effectiever afgevoerd. Maak de spieren hiervoor rustig los en rek ze zonder dat het pijnlijk wordt. Er treedt ook minder spierpijn op door wrijven, een warme douche of massage. Hierdoor wordt de doorbloeding van de spieren gestimuleerd. Ook regelmatig bewegen (zonder de spieren te overbelasten) zorgt voor spieren die meer aankunnen.
Spierpijn verminderen
Heeft u al te maken met spierpijn, dan kunt u ook nog een aantal dingen uitproberen. Door de spieren warm te houden, vermindert de pijn vaak. Een warme douche of bad is hier heel effectief voor. Ook het stimuleren van de bloedsomloop met een massage zorgt ervoor dat de pijn afneemt. Het werkt ook goed om eiwitrijk voedsel te eten. Eiwitten zorgen sowieso al voor sterkere en gezondere spieren, maar ondersteunen ook bij herstel na overbelasting. Goede eiwitrijke opties zijn bijvoorbeeld kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark, of een ei. Voor ouderen is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, want er zijn sterke aanwijzingen dat zij meer eiwitten nodig hebben om de spierkracht te behouden. Bekijk meer tips voor na het sporten.
Pijnstillers
Heeft u erg veel last van spierpijn, dan kunt u paracetamol nemen. Of een smeermiddel met pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld gel met diclofenac of ibuprofen. Deze middelen worden nauwelijks in het bloed opgenomen en hebben daardoor geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk. Bij de apotheek zijn daarnaast kompressen verkrijgbaar die u in het vriesvak of in heet water kunt leggen. Ook kunnen pijnlijke lichaamsdelen ingewreven worden met een warmteveroorzakende crème of zalf. Het is niet bewezen dat de spierpijn hierdoor eerder overgaat, maar veel mensen ervaren de warmte ervan als een prettige verlichting. Uw apotheek kan u hierin van advies voorzien.
(Bron: Thuisarts, Arts-en Zorg, Margriet, Apotheek.nl, archief)