blozen

Snel een rood hoofd hebben: hierdoor blozen we

We hebben er allemaal weleens mee te maken: blozen. De één doet het vaker en sneller dan de ander. Het kan op elk willekeurig moment gebeuren. Maar waar komt dat door?

Rode kleur

Blozen is het gevoel van warmte en het plots rood worden. Vaak is dit in het gezicht, de nek of bovenkant van borstkas. Het is onvrijwillige reactie van het sympathische zenuwstelsel. Bloedvaatjes in onze huid worden wijder. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen en komt de rode kleur naar boven.

Verschillende oorzaken

Er kan een medische oorzaak ten grondslag liggen aan blozen, zoals bij de menopauze, bij clusterhoofdpijn of bij een nierbekkenontsteking. Ook bepaalde medicijnen kunnen blozen veroorzaken. Alcohol, gekruid eten, koorts of allergieën zorgen bij sommige mensen ook voor rode wangen. Maar over het algemeen worden we rood bij (hoge) lichamelijke inspanning, warme temperaturen of als fysieke reactie.

Beoordeling van anderen

Peter de Jong is hoogleraar Experimentele Psychopathologie en legt bij Nu.nl uit dat het ook te maken kan hebben met hoe we beoordeeld worden door anderen. “Er kan dan voor je gevoel sprake zijn van een sociale dreiging voor je reputatie, omdat je bijvoorbeeld iets sufs zegt of omdat je bang bent dat je iets stoms doet. Het feit dat we alleen blozen op zichtbare delen van ons gelaat en mannen niet bij de baardgroei, zegt eigenlijk al genoeg.”

Sneller blozen dan een ander

De één gaat sneller blozen dan de ander. Dat komt volgens psychologe Aba Delsignore door individuele drempels, vertelt ze aan Vice. Maar er spelen ook andere factoren een rol. “Sommige mensen zijn zelfs geboren met een overactieve sympathische zenuw, dus die zullen in stress-situaties nog sneller een rood gezicht krijgen. De dikte en de lichtheid van de huid zijn ook factoren die de zichtbaarheid van het blozen beïnvloeden.”

Fobie voor blozen: erytrofobie

Sommige mensen zijn zó bang om rood te worden, dat ze daardoor sociale aangelegenheden uit de weg gaan. Het wordt dan echt een fobie: erytrofobie. Deze mensen zijn bang als minderwaardig te worden gezien als ze blozen. Ze staan ook niet graag in het middelpunt. Vaak komt de angst vanuit een dieper liggende reden.

Ongemakkelijke situaties

Rood kleuren doen we ook in ongemakkelijke situaties, zegt Frank van Marwijk, sociotherapeut en lichaamstaalexpert tegen Nu.nl. “Als het bijvoorbeeld misgaat tijdens het spreken in het openbaar of terwijl je de mist in gaat tijdens een belangrijke vergadering.” We komen dan al snel in een vicieuze cirkel terecht. “Op het moment dat je denkt dat je gaat blozen, zal je ook gaan blozen en zodra je je bewust bent van je rode kleur zal je je nóg drukker maken over wat mensen denken.”

Denk vooral niet aan blozen

Bloost u snel en veel en wilt u hier vanaf? Let dan niet op het blozen, maar op wat u op dat moment aan het doen bent. Geeft u een presentatie of vertelt u een verhaal voor een groep en voelt u zich rood worden? Houd uw focus dan bij het verhaal en denk niet aan het blozen. Ook werkt het goed om blozen te normaliseren en relativeren. Iedereen doet het weleens. “En weet dat mensen die blozen vaak juist sympathieker worden gevonden. Door je gevoelens te laten zien maak je duidelijk dat iets je niet onbekommerd laat”, vertelt Van Marwijk nog.

(Bron: Nu.nl, Vice, Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie