bruin

Snel een bruine kleur of blijft u juist wit? Hier komt dat door

Heeft u na enkele uren in de zon al een bruin kleurtje? Of bent u na een zonovergoten vakantie nog steeds vrij wit? Het verschilt per persoon hoe snel een zongebruinde huid zichtbaar is. Waar dat aan ligt, leggen wij aan u uit.

Bruine kleur krijgen

In de zomer krijgen veel mensen een bruine kleur. Het proces van de verkleuring begint bij de huidopbouw. De huid heeft 3 lagen. We zetten ze hieronder op een rij.

  • De opperhuid. Dit is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen. Dit zijn platte cellen met meestal geen aanwezige kern. De pigmentcellen zijn onderdeel van de opperhuid.
  • De lederhuid is de middelste laag. Deze laag bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich zweetklieren, haarwortels, talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.
  • Onderhuids bindweefsel. Deze onderste laag dient als steunweefsel en bestaat voornamelijk uit vetcellen.

Pigment

De onderste laag van de opperhuid is verantwoordelijk voor de verkleuring van de huid. Deze bevat de cellen melanocyt, wat pigmentkorrels aanmaakt. Deze pigmentkorrels worden na het aanmaken getransporteerd naar de bovenste laag van de huid. Hier komen ze terecht op plekken waar de zon op de huid schijnt. De pigmentcellen absorberen de UV-straling om schade aan onderliggende weefsels te voorkomen. Door de absorptie verkleuren de pigmentkorrels. Wordt u vaker blootgesteld aan UV-straling, dan wordt er ook meer pigment aangemaakt. Toch verschilt het per persoon hoeveel en hoe snel er pigment wordt aangemaakt.

vervellen van de huid
Lees ook: Vervellen na een zonverbranding, wat kunt u beter wel en niet doen?

Genetisch

Het is genetisch bepaald hoe snel de pigmentkorrels worden aangemaakt en hoe snel ze worden getransporteerd naar de bovenste laag van de huid. Wordt u snel bruin? Dan gaat dit proces bij u dus sneller dan bij iemand die niet of weinig verkleurt. Ook verkleurt u niet overal even snel. Dit komt doordat uw lichaam niet op elke plek evenveel melanocyt bevat.

Caroteen zorgt voor oranjebruin

Ook speelt de hoeveelheid caroteen die u bevat mee in hoe bruin u wordt. Caroteen is een stof met een oranjeachtige kleur en bevindt zich in de huid. Ook in verschillende soorten groente en fruit zoals wortels, mandarijnen, koolsoorten, mango en groene bladgroente zit (bèta)caroteen. Hoe meer caroteen u bevat, hoe meer oranje/ bruin uw huid zal kleuren.

zonnebrandcrème
Lees ook: Zonnebrandcrème beschermt de huid, maar wat zit er eigenlijk in?

Bruinen

Wilt u heel graag een bruine kleur? Dan is er een veilig alternatief voor het zonnen, namelijk het aanbrengen van zelfbruiner. Gaat u toch liever zonnen? Smeer u dan heel goed en regelmatig in met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 om huidschade te voorkomen. En ga niet tussen 12.00 en 15.00 uur in de zon zitten. Dan staat de zon op zijn hoogst waardoor u sneller kunt verbranden.

(Bron: Maxima MC, Quest, Cosmopolitan, Girlscene. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Zelf bruiner? Ik zie vaak vlekken, en het word te dik aangebracht…. beter 3x erg dun en rustig laten intrekken!

    Ook ontbreekt de tijd factor…. als je in 1x bruin wilde kreeg je rode en loslatende vellen.
    Regelmatig korte tijd is langer bruin blijven en 16x half uurtje is beter dan 1x 8 uren bakken.
    Vooral omdat Pigment aanmaak maanden kan duren en eenmaal tintje zal het beter dan dan 1e keer.

    Ook zijn echt witte mensen die beter niet in de zon kunnen gaan….
    Pigment nihil en met de Zelf bruiners gaat het alsnog fout.

    Veroudering?
    Mijn onderarmen, mooi bruin tintje eerste rimpels…
    Bovenarmen tint beige en rimpel vrij.
    witte buikje, mooi strak en 30 jaren jonger uiterlijk…

    Bruin worden was jarenlang mode en gelukkig nu veel minder status geworden!