Slijmbeursontsteking
Ze zitten in ellebogen, knieën, heupen en schouders: slijmbeurzen. Maar wat als ze gaan ontsteken?
Zakje met smeerolie
Een slijmbeurs is een soort stootkussen, een leeg zakje met smeerolie erin. Dat zorgt ervoor dat de huid gemakkelijk glijdt over het bot, of dat twee botstukken goed over elkaar glijden. Soms raakt zo’n slijmbeurs geïrriteerd en dan hoopt zich vocht op in het zakje. Dan wordt het een soort ballonnetje. Er komt vaak een ontsteking bij, waardoor het rood en warm wordt en pijn gaat doen. Dat heet een bursitis, een slijmbeursontsteking. Heel soms komt er een bacterie bij en dan kan er ook koorts ontstaan.
Slijmbeursontsteking
Bijvoorbeeld door te stoten (van de elleboog/knie/schouder etc.) kan er een bloeding in de slijmbeurs optreden en dat geeft dan weer aanleiding tot een ontsteking. Vaker is het irritatie. Stratenmakers en tapijtleggers hebben het vaak op de knie, omdat zij zo vaak op hun knieën zitten. Bij de heup komt het omdat een pees schuurt langs het heupbeen. Zo kan er ook een slijmbeurs ontsteking ontstaan achter de achillespees, vooral bij knellende schoenen.
Onder andere op de elleboog en de knie. Daar is het goed zichtbaar, omdat het vlak onder de huid zit. Maar ook op het heupbeen zit een slijmbeurs. Als die ontstoken is, is dat minder goed zichtbaar. Des te pijnlijker is het wanneer men er op gaat liggen of het daar stoot. Een slijmbeursontsteking bij het heupgewricht lijkt op het hebben van een versleten heup. Maar de pijn van artrose van de heup is altijd voelbaar in de lies. In de schouder komt het nog het meeste voor. Daar zit een slijmbeurs tussen de kop van de bovenarm en het dak van de schouder. Die twee botstukken moeten over elkaar heen glijden. Daar raakt de slijmbeurs het meest ontstoken. En dan beweegt de schouder niet meer goed bij het heffen van de arm opzij.
Klachten
Een zwelling op de knie of op de elleboog. Vaak is die rood en warm en en zeer pijnlijk. In de schouder is dat van buiten niet goed te zien. Maar bij het onderzoeken van de schouder is het wel aan te tonen. De slijmbeurs komt vooral in de knel tussen de 45 en 135 graden. Dus als de arm daar voorbij is, dan zakt de pijn vaak weer wat.
Behandeling
Bij een slijmbeursontsteking kan men beter niet op die plekken drukken. Dus niet op de ellebogen zitten, niet knielen, niet op de zij liggen. En bij de schouder het zijwaarts heffen wat beperken. Maar ook niet helemaal stilleggen, want dan gaat de schouder vastzitten en krijgt men die ‘frozen shoulder’, een vastzittende schouder. Bij een slijmbeursontsteking in de knie of elleboog kun men gewoon bewegen, want die liggen buiten het gewricht.
Als een slijmbeursontsteking genezen is, blijven er soms wat losse stukjes in zitten. Die kunnen later weer gaat irriteren, Soms komt zo’n slijmbeursontsteking dus weer makkelijk terug. Ook een slijmbeursontsteking op de heup kan hardnekkig zijn en komt vaak weer terug omdat die pees wat over dat bot blijft schuren.
Met pijnstillers (paracetamol) en ontstekingsremmers (ibuprofen) is de pijn aardig te bestrijden. Koelen met ijs helpt ook. Ga direct naar de dokter als er koorts bij komt. Dan kan er een bacterie bij zitten en is antibiotica noodzakelijk. Soms moet de slijmbeurs leeggezogen worden en moet er een ontstekingsremmer, prednison, in gespoten worden. Dat gaat bij knie en elleboog en heup eenvoudig; bij de schouder kost het iets meer moeite. Zo’n injectie kan men een paar keer herhalen. Uiteindelijk kan het nodig zijn om de slijmbeurs weg te halen met een operatie, maar dat is gelukkig zelden nodig.
Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 25 februari 2014 en op 1 maart 2011.