slapen

Slapen we langer nu het ’s ochtends laat licht wordt?

In het najaar en de winter hebben veel mensen de neiging om langer te willen slapen, maar doen we dat ook daadwerkelijk? Dit zegt de wetenschap. 

Natuurlijk slaapritme

Het menselijk slaapritme wordt bepaald door licht en duisternis. Dit werkt al zo sinds de oudheid. In 2015 doen Amerikaanse wetenschappers onderzoek naar het slaapritme per seizoen van de mensen die leven tijdens 3 pre-industriële maatschappijen. Hieruit blijkt dat onder meer jager-verzamelaars, die worden gezien als de eerste mensen, een aantal uur nadat het buiten donker wordt gaan slapen en wakker worden zodra de ochtend begint.

Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat zij en de andere 2 groepen in de winter gemiddeld een uur langer slapen dan in de zomer. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat het in de winter langer donker is, wat de aanmaak van slaaphormoon melatonine stimuleert. Hoe langer het donker is, hoe langer het lichaam dit blijft afgeven.

40 minuten langer

Hoewel men in de pre-industriële maatschappijen natuurlijk nog niets weet over de invloed van licht en duisternis op het slaapritme of de rol die hormonen hierbij spelen, is er in werkelijkheid niet veel veranderd op dit gebied. Overdag, als het licht is, zijn we wakker en zodra het donker wordt zorgt de melatonine ervoor dat we het tijd vinden om te gaan slapen.

Wat ook hetzelfde is gebleven is dat de moderne mens in de winter vermoedelijk wat langer slaapt dan in de zomer. Japans onderzoek uit 2019 wijst uit dat de testpersonen naarmate het sneller donker wordt ook langer slapen. De studie behandelt de slaapresultaten van 1.388 Japanners in de leeftijd van 15 tot en met 89 jaar. Volgens de betrokken wetenschappers slapen vrijwel alle testpersonen ’s winters langer dan ’s zomers. Bij de jongste groep (15 tot en met 39 jaar) is het verschil nog geen 10 minuten, maar de ouderen (65-plus) ligt ongeveer 40 minuten langer op bed. 

Zowel bij mannen als vrouwen is dit het geval, al lijken vrouwen nog net iets langer te slapen in de winter.

(Bron: PubMed, PMC, Quest, thuisarts.nl, apotheek.nl)

Geef een reactie