Schurft komt steeds vaker voor. Wat is het en hoe behandelt u het?
Publicatiedatum: 3 maart 2023
Schurft klinkt als een ziekte uit vervlogen tijden en als iets dat niet meer voorkomt in Nederland. Maar niets is minder waar. Sterker nog, het komt de laatste tijd steeds meer voor. En dat is oppassen geblazen, want schurft is besmettelijk en iedereen kan het krijgen. Het goede nieuws is dat het op zich geen kwaad kan. Maar wat is het precies en is het te behandelen?
Scabiës
Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze mijt is zo klein dat hij met het blote oog niet te zien is. Om te overleven heeft het beestje een zogeheten ‘gastheer’ nodig om eitjes te leggen. Dat doen ze door piepkleine gangen te graven onder onze huid. Buiten ons lichaam heeft de mijt niet veel overlevingskans, maar eenmaal binnen dan kan de mijt wel 4 tot 6 weken oud worden en zich heel snel voortplanten.
Persoonlijke hygiëne
Schurft kwam steeds minder voor doordat onze persoonlijke hygiëne verbeterd is. Maar er zijn nog altijd situaties waar dit niet of onvoldoende gebeurt. Bijvoorbeeld als iemand zich niet elke dag (kan) wassen of schone kleren kan dragen. In studentenhuizen waar de hygiëne nog wel eens te wensen overlaat. Maar u kunt het ook oplopen na een reis in (arme) gebieden waar het slecht gesteld is met de hygiëne. Dat zijn ook vaak plekken waar er nauwelijks stromend water is of 1 kraan voor veel mensen.
Iedereen kan schurft krijgen
Het kan ook bij ouderen voorkomen die zich niet goed (kunnen) verzorgen en vaak dezelfde kleding dragen. Of als u kleren of beddengoed onvoldoende wast. Schurft gaan van huid op huid. Een bed is bijvoorbeeld een ideale brandhaard. De mijt kan in de lakens terecht komen. De volgende die in bed stapt kan op deze manier schurft krijgen. Ook als u samen in bed ligt, met iemand knuffelt of langer dan 15 minuten fysiek contact met diegene heeft, kan de mijt overgaan van de een op de ander overgaan.
Klachten
De belangrijkste klacht bij schurft is jeuk. Heftige jeuk en dan vooral ’s nachts. De jeuk is een afweer van het lichaam. De mijt zelf is haast niet te zien, maar de gangetjes wel. Die kunnen wat schilferig zijn en rood. Het kan ook gepaard gaan met blaasjes of pukkeltjes op de huid, bijvoorbeeld tussen de vingers en tenen en op de polsen. Maar de mijt huist ook graag in onze liezen, oksels en rond onze enkels. De klachten ontstaan niet direct. Dat kan wel 2 tot 6 weken na de besmetting pas zijn.
Is schurft te behandelen?
Nu weet u wat het is, maar is er ook iets aan te doen? Ja! Er is geen medicijn voor, u dient zicht te behandelen met een permetrine crème. De ingrediënten in deze crème tasten het zenuwstelsel van de mijt aan, waardoor hij sterft. Niet alleen de plekken waar de schurft zit, maar uw hele lichaam moet u met de crème insmeren., van de kaakrand tot en met uw tenen. En u niet alleen, ook al uw huisgenoten, mensen die u verzorgt, waar u mee knuffelt (dus ook uw (klein)kinderen) en iedereen waarmee u fysiek, langer dan 15 minuten, in contact bent geweest. Smeer u in voor het slapen gaan en zorg dan dat u in een schoon bed stapt. De crème kan zo een nacht goed intrekken en de volgende dag doucht u het eraf.
Na 7 tot 14 dagen smeert u zich nog een keer helemaal in. Dit geldt niet meer voor iedereen waarmee u in contact bent geweest. Zij dienen zich alleen weer in te smeren als zij klachten hebben. Was beddengoed en kleding minimaal op 60 graden. Kleding die niet zo warm gewassen mag worden stopt u in een vuilniszak. Sluit de zak goed en laat 3 dagen liggen. Was de kleding daarna volgens het wasvoorschrift.
Raadpleeg altijd de huisarts
Als u alle stappen doorloopt is er grote kans dat het daarna weg is. Ga met uw klachten naar de huisarts en laat u goed informeren over het behandelplan. Het is niets om u voor te schamen, iedereen kan het krijgen.
(Bron: Thuisarts, RIVM, Umcg, Margriet. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Toch wel vreemd dat, nu door corona iedereen veel meer de handen is gaan wassen, en ook met die desinfecterende gel aan het ontsmetten is geweest, er nu signalen zijn dat schurft steeds meer voorkomt.
Misschien is het wel zo dat je door al dat wassen en ontsmetten een beschermlaag van je handen wast waardoor schurft veel eerder een kans krijgt zich te ‘nestelen’ in je huid.
Het is maar een hersenspinsel van me maar zo onlogisch lijkt het me niet.
Katoenen beddengoed vervangen door bijvoorbeeld veel hygiënischer Tencel is ook een goed idee. En dat hoef je ook niet op 60 graden en veel zeep te wassen of in de droger te doen, dat scheelt weer in de kosten.