Schimmelinfecties
Schimmels houden van een warme en vochtige huid. Daarom voelen ze zich erg thuis tussen onze tenen. Maar welke schimmelinfecties zijn er eigenlijk? En is het te voorkomen?
Vlekjes en schilfertjes
De oppervlakkige schimmel die op onze huid kan gaat zitten heet pityriasis versicolor. De schimmel geeft vele kleine gekleurde vlekjes met fijne schilfertjes. De vorming van de huidkleurstof raakt erdoor verstoord. Zelfs al is de schimmel behandeld, dan is nog na enige tijd de verkleuring zichtbaar. Sommige schimmels kruipen door de haarzakjes naar binnen en zorgen ervoor dat de haren afbreken waardoor kale plekken kunnen ontstaan. Dat is bijvoorbeeld goed te zien bij baardschimmels. Ook in huidplooien rond de mond en de neus kan schimmel zitten. Dat heet seborroisch eczeem.
Zwemmerseczeem
De meest voorkomende schimmel is voetschimmel. Schimmels houden van vocht en warmte. Deze vorm wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar het heeft met eczeem niks te maken. Er komen grijs-witte schilfertjes tussen de tenen en kloofjes en het jeukt. In die vochtige schilfers kunnen dan weer bacteriën gaan groeien en die zorgen dan weer voor een nare geur.
Voetschimmel kan ook op de voetzool of de rand van de voet zitten. Herkenbaar aan de blaasjes, puistjes en er kunnen kloofjes in ontstaan. Gek genoeg kunt u bij voetschimmel aan de handen ook klachten krijgen van blaasje met jeuk, zonder dat daar schimmel zit. Dat is dan een overgevoeligheidsreactie op de schimmel tussen de tenen.
Ontstaan
Schimmels komen overal voor. Vooral op vloeren van zwembaden en doucheruimtes. Een schimmel wordt pas een ontsteking als het de huid binnendringt. Dat gebeurt eerder als de huid geïrriteerd of beschadigd is. Of wanneer die verweekt is door vocht of warmte. Ook wanneer u veel zeep gebruikt, want dat haalt het beschermende vetlaag van onze huid af. De luieruitslag door urine bij baby’s is ook een soort schimmelinfectie. Ouderen, diabetici en mensen die chemotherapie ondergaan hebben een verminderde weerstand en daardoor eerder kans op een schimmelinfectie.
Besmettelijk
Schimmelinfecties zijn behoorlijk besmettelijk, want in die schilfers blijft de schimmel zitten. Andersom komt schimmel zo veel voor, dat u het niet rechtstreeks van iemand hoeft te krijgen. Het is zelfs besmettelijk voor onszelf. Het komt regelmatig voor dat iemand met voetschimmel ook in de liezen last krijgt van rode jeukende plekken. Daar is het ook warm en vochtig en de schimmel voelt zich daar ook goed thuis. Het kan ook overslaan op de nagels. Die worden wat gelig en dikker. Ze noemen het dan vaak kalknagels. De schimmel is dan doorgedrongen in de nagel en maakt de structuur van de nagel kapot. Het is een beetje lelijk gezicht, maar het kan geen kwaad.
Helemaal voorkomen kunt u het misschien niet, maar het dragen van slippers op plekken waar veel mensen lopen op blote voeten kan helpen. Was de voeten (met zeep) en droog ze vooral goed af. Zeepresten kunnen de huid irriteren en zo weer vatbaar maken voor schimmel.
Behandeling
Bij de drogist zijn diverse schimmelcrèmes te koop. Miconazol of terbinafine is vrij verkrijgbaar. Daarmee smeert u een paar weken de plek in en een beetje er omheen. Het liefst ook nog een weekje langer als het weg is. De schimmel komt namelijk gemakkelijk weer terug, dus bewaar de crème voor het geval u weer een plekje ziet.
Zit de schimmel dieper dan is dit alleen te bestrijden met antischimmel pillen. Die helpen goed voor huidschimmels. Een behandeling van enkele weken is meestal voldoende. Ze hebben wel wat bijwerkingen. Tegen nagelschimmel werken die medicijnen niet goed. Daarvoor is dat een te intensieve behandeling.
Dit onderwerp is behandeld in KoffieMAX op 12 april 2016.