Samen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust?
Publicatiedatum: 30 juli 2019
Niets zo gezond als een goede nachtrust. Want in onze slaap herstellen we, verwerken we de dag en laden we op om de volgende ochtend weer fit aan de dag te beginnen. Maar er zijn een aantal factoren van invloed op onze nachtrust. Eén daarvan is naast wie we slapen. Want de man of vrouw die als u in diepe slaap bent naast u ligt heeft wel degelijk invloed op de kwaliteit van uw nachtrust. De vraag is positief of negatief? Kortom, wat is beter: samen slapen of alleen?
Gezondheidseffecten
Onze slaap wordt veelvuldig onderzocht. Door al die onderzoeken is men al een hoop te weten gekomen over de gezondheidseffecten van slaaptekort. Want naast dat een tekort aan slaap effect heeft op ons dagelijks functioneren, heeft het ook gevolgen voor ons gewicht en risico op diabetes type 2. Maar er is nog een aspect dat van invloed is, en dat is de partner naast wie we slapen.
Samen slapen we dieper, langer en meer ontspannen
De Universiteit van het Duitse Kiel heeft in 2016 onderzoek gedaan naar stellen die samen slapen. Bij een slaapanalyse waarbij de ademhaling, hartslag, spierspanning, oogbeweging en hersengolven gemeten zijn, is de conclusie dat stellen die samen slapen dieper, langer en meer ontspannen slapen. Het gaat hier om een relatief klein onderzoek en de onderzochte personen hadden allen een gezond slaappatroon.
Snurken
Hoe zit dat dan bij mensen die last hebben van een slapeloosheid of apneu? Want wie er mee te maken heeft, weet wat de impact van een snurkende partner kan zijn. Volgens Reinier de Groot, longarts-somnoloog en medisch directeur van het Nederlands Slaap Instituut (NSI), is snurken zelfs een onderschat probleem. Maar liefst 30 procent van alle volwassenen tot 65 jaar snurkt. En dat snurken zorgt niet alleen voor problemen bij de snurker zelf, ook bij de partner. Het kan leiden tot slapeloosheid, chronische vermoeidheid en uiteindelijk psychische klachten. De Groot zegt tegen de Volkskrant dat een oplossing niet makkelijk is. “Er zijn behandelopties tegen snurken. Een andere optie is slapen in aparte kamers, maar dat moet dan wel permanent, want af en toe apart slapen helpt niet om het slaaptekort in te halen.”
Geen ideale oplossing
Wat dus het effect van de partner op ons slaapgedrag precies is, blijft onduidelijk. Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen. Dat is dus eigenlijk het antwoord op de vraag. Want het meten van de kwaliteit van de slaap hangt af van wat er gemeten wordt, de fysieke of psychologische effecten. De psychologische voordelen van slapen met iemand die u lief heeft en daarbij het gevoel van veiligheid, geborgenheid, wegen voor velen zwaarder. Een ideale oplossing is er niet.
Lees ook: Wat is beter: slapen met het raam open of dicht, Slaaptekort niet opgelost door bijslapen in het weekend, 10 tips om beter te slapen, Tips om goed te slapen tijdens tropische nachten en Slapen in het vliegtuig? Met deze tips lukt het (hopelijk) wel
(Bron: Volkskrant/archief)