Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hebben maag-, lever- of darmproblemen
Publicatiedatum: 6 mei 2019
In Nederland heeft bijna een kwart van de bevolking klachten over of heeft een aandoening van het spijsverteringsstelsel. De problemen liggen ver uiteen. Van ‘onschuldige’ infecties tot chronische ontstekingen en kanker aan één van de spijsverteringsorganen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting. De stichting luidt de noodklok, want een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang.
Meer vrouwen dan mannen
Van alle mensen met MDL-problemen, is maar liefst 60 procent vrouw en 40 procent man. De problemen variëren van infecties aan het maag- darmkanaal tot ernstige, chronische darmklachten of kanker aan één van de spijsverteringsorganen. In 2017 zijn 15.000 Nederlanders overleden aan een maag-, lever- en darmaandoening. Dat is 10 procent van het totaal aantal sterfgevallen van vorig jaar. Het grootste deel is overleden aan een vorm van kanker aan het spijsverteringsstelsel. En hoewel meer vrouwen last hebben van MDL-aandoeningen, overlijden er meer mannen aan kanker aan het spijsverteringsstelsel. “Darmkanker is in Nederland een belangrijke doodsoorzaak”, aldus René Poos, onderzoeker volksgezondheid van het RIVM.
Zorguitgaven lopen jaarlijks op
De zorguitgaven voor maag-, lever- en darmklachten bedragen jaarlijks zo’n 3,3 miljard euro. 800 miljoen euro wordt besteed aan de zorg voor kanker van het spijsverteringsstelsel. Jongeren maken kosten die gebruikt worden voor het bestrijden van hepatitis en infecties aan het maag-darmkanaal. Onder ouderen zorgt darmkanker voor de hoogste zorguitgaven. De meeste patiënten gaan naar de specialist in het ziekenhuis voor aandoeningen aan de dikke en dunne darm (zoals voor chronische darmontstekingsziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa), appendix en anus.
Goede werking is van levensbelang
Het onderzoek wijst uit dat op basis van de demografische ontwikkeling, er in 2030 10 procent meer mensen zich bij de huisarts zullen melden met problemen aan de maag, lever of darmen. Het aantal gevallen van kanker van het spijsverteringsstelsel, zal op basis van de berekeningen de komende jaren met 25 procent toenamen. “Die percentages kunnen nog harder stijgen door een ongezonde leefstijl”, aldus Poos. MLDS-directeur Bernique Tool luidt de noodklok. “Een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang. Let op goede voeding, vezelrijk eten en klachten niet wegwuiven, maar naar de huisarts.” De stichting start maandag 6 mei 2019 met een landelijke bewustwordingscampagne: Je spijsvertering: vriend of vijand?
Lees ook: Slokdarmkanker is een echte sluipmoordenaar, Kennis over darmkanker is een belangrijk wapen, Hoeveel maaltijden op een dag is nu echt gezond?, Vaak slaperig na het eten? Dit is waarom!
(Bron: RIVM, AD, Maag Lever Darm Stichting)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De zorgverzekeringen, zouden onmiddellijk moeten stoppen met het subsidieren van de omroepen, via de brillenreclame, die honderden miljoenen per jaar kosten. In plaats daarvan kunnen ze de omroepen subsidieren via reclamespotjes waarin gezonde voeding wordt aangeprezen.