Duur 05:47
Gepubliceerd op 3 april 2012

Rimpels

Rimpels, we krijgen ze op een gegeven moment allemaal. Maar waarom eigenlijk? En helpen anti-rimpelcrèmes wel of niet?

Telomeren

Dit heeft te maken met Telomeren. Dit is een interne klok van elke cel in ons lichaam. Telomeren zijn de uiteinden van de chromosomen. Daarop zit al ons erfelijk materiaal van de genen. Elke lichaamscel heeft deze chromosomen. Bij deling van de cel wordt dat DNA-materiaal verdubbeld, zodat beide cellen gelijk zijn. Alleen verliest elk chromosoom bij elke deling een klein stukje aan het einde. Het lijken een soort veters die aan het uiteinde steeds wat gaan rafelen. Het is te vergelijken met het kopiëren van een bladzijde. Wanneer we iedere keer een kopie van een kopie maken, dan vervaagt  op een gegeven moment de inkt. De cel is op. Dit geldt voor alle cellen in ons lichaam.

Ontstaan rimpels

De huid verliest bij het verouderen elasticiteit en dat zien we in de vorm van rimpels terug. Het is ook goed zichtbaar wanneer we op latere leeftijd wat vermageren.  De huid is dan niet meer zo elastisch dat hij terugveert. Zonlicht is naast roken, één van de de belangrijkste oorzaken van veroudering van de huid is. Het ontstaan van rimpels komt door factoren van buiten en van binnen. Ten eerste staan we de gehele dag bloot aan de zon, regen en uitlaatgassen, waardoor onze huid heeft te lijden onder een verhoogde aanmaak van vrije radicalen. Vier van de vijf rimpels komen door Uv-straling. Daarom is het belangrijk te smeren met een zonnebrandfactor.

Ten tweede veroudert onze huid ook zonder invloeden van de buitenwereld. De huid wordt gewoon van zichzelf dunner. Het watergehalte in de huid wordt lager, daardoor wordt de huid droger. De lederhuid wordt dunner en het bindweefsel wordt minder. Ook al hebben mensen het zelfde levenspatroon toch veroudert bij de één de huid sneller dan bij de ander. Dat heeft te maken met het genetische materiaal. Bij de één loopt de interne klok nu eenmaal sneller dan bij de ander.

Anti-rimpelcrème

Vocht inbrengende crème, anti-aging of voedende crèmes zijn vaak minder effectief dan wat er op het potje staat. Vitamine A-zuur is het enige middel waarvan bewezen is dat het echt werkt tegen rimpels, maar het is niet in de winkel te koop. Het is alleen verkrijgbaar op recept. Het wordt voorgeschreven voor acne, en mag vanwege bijwerkingen niet verwerkt worden in cosmetische crèmes. Maar zelfs met dit middel duurt het minstens een jaar voordat de rimpels verminderen. Gelukkig kan onze huid zelf gewone vitamine A omzetten in kleine hoeveelheden vitamine A-zuur. Deze crèmes met vitamine A kunnen in theorie dus werken, maar het resultaat hangt af van de hoeveelheid en de verwerking van de vitamine A in de crème.

Een dure anti-rimpelcrème met de meest bijzondere ingrediënten, geeft niet altijd het beste resultaat. Veel cosmeticabedrijven gaan in de fout, omdat zij hun producten niet laten testen door deskundigen die verstand van bepaalde ingrediënten hebben. Deze bedrijven houden ervan mysterieuze ingrediënten in hun producten te gebruiken terwijl er nooit onderzoek naar is gedaan. Het is eigenlijk niet meer dan een simpele marketingtruc om extra verkoop te genereren zonder dat het nieuwe ingrediënt daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van het product. De meeste stoffen hebben namelijk totaal geen effect. Vooral grote merken met veel naamsbekendheid komen hiermee weg, omdat zij het vertrouwen van de consument al reeds hebben gewonnen. Al vaker bleek uit een consumententest dat de anti-rimpelcrème van een supermarktketen van € 2,50 per 50 ml beter werkte dan de dure potjes van € 80 van een bekend merk.

Maar niet alle stoffen die voorkomen in crèmes zijn onzin. Vitamine A, E en C voorkomt de werking van zuurstofradicalen. Dat zijn eigenlijk kleine zuurstofmolecuultjes die schadelijk zijn voor de huid waardoor je dus rimpelvorming krijgt. Als je die onschadelijk maakt door vitamine A, E en C, krijgt u minder rimpels.

Het is beter om deze vitamine uit voedsel te halen dan op de huid te smeren. Dat werkt veel beter. Crèmes die over de toonbank verkocht mogen worden, bevatten vaak maar heel weinig goede stoffen. Als er namelijk meer in zou zitten, moet het op recept verkocht worden. Een te hoge concentratie van deze stoffen hebben namelijk weer bijwerkingen.

Behandeling

Een crème gebruiken is geen vereiste. De huid is een orgaan en kan zichzelf in principe prima verzorgen. Het is wel goed om uitdroging van de huid te voorkomen. Wassen met zeep haalt het natuurlijke huidvet weg. Sowieso zorgt water voor uitdroging. De opperhuid wordt dan doorgankelijker voor water en daardoor droogt de lederhuid juist uit. Dus geen zeep, weinig water en met een vette crème de poriën dichtsmeren, zodat het vocht binnen blijft en niet verdampt. Pas als er problemen zijn, is het belangrijk om een crème te gebruiken. Gebruik dan een crème met beschermingsfactor tegen de zon. En eet veel gekleurde groenten en fruit, want daar zitten veel antioxidanten in. Leef gezond, vermijd stress en niet roken. Dat houdt de huid elastisch.

Botox ontspant de huidspiertjes en daarmee wordt de huid wat gladder, maar de werking duurt maar enkele maanden. Er is veel te doen over die opvulspuitjes. Opvullen van de rimpels kan ook wat helpen, maar als men daar allergisch op reageert, ontstaan er grote problemen. Sommigen adviseren het afschaven van de opperhuid (micropeel, microdermabrasie).

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 3 april 2012.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer