mondkapjes

Restafval juiste bestemming voor gebruikte mondkapjes en plastic handschoenen

De afvalverwerkende bedrijven in Nederland zijn niet blij met de oproep van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om gebruikte mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval te doen. Dit soort spullen horen daar helemaal niet thuis, zeggen zij.

Niet bij het plastic

Op 20 april 2020 roept Van Nieuwenhuizen Nederlanders in het praatprogramma Jinek op om plastic handschoentjes en mondkapjes niet op de grond te gooien, maar bij het plastic afval, Dat had zij volgens de Nederlandse afvalverwerkers beter niet kunnen zeggen, want de bak waar plastic, metaal en drinkkartonnen (PMD) in wordt verzameld is niet de juiste bestemming voor dit soort afval.

Onnodig gevaar

Volgens de verwerkers vormen deze materialen een onnodig besmettingsgevaar voor burgers en mensen die het binnenkomende afval sorteren. PMD-afval is immers bedoeld om te recyclen, waardoor het dus eerst nagekeken moet worden door medewerkers. Restafval, daarentegen, is niet te recyclen en wordt direct verbrand. Wel zo veilig in het geval van mogelijk besmet coronamateriaal.

Nooit helemaal afgebroken

Hoewel de minister het dus niet helemaal bij het juiste eind heeft op 20 april, heeft zij over 1 ding natuurlijk wel gelijk: plastic handschoenen en mondmaskers horen zeker niet op straat. Dit brengt niet alleen onnodig gevaar met zich mee, maar het is ook heel slecht voor het milieu. Zo verdwijnt een plastic handschoen nooit helemaal uit de natuur, omdat het voor de micro-organismes in de grond nu eenmaal onmogelijk is dit afval helemaal op te ruimen. Ook het verteren van een niet-medisch mondmasker is een behoorlijke klus voor de natuur en kan jaren in beslag nemen.

Pas op met opruimen

Heeft u mondmaskers of handschoenen op de grond rondom uw huis zien liggen en wilt u dit afval graag opruimen? Dit is wellicht een klusje dat u beter kunt overlaten aan de plantsoenendienst. Zij hebben hier de juiste spullen voor zodat het besmettingsgevaar beperkt blijft.

Lees ook:

Ook Nederland aan het mondkapje tegen coronavirus, zelf maken of kopen?

(Bron: HVC, NOS, Laatste Nieuws, archief, Avri)

Geef een reactie

Reactie

    Groenleven says:

    waarom worden producten niet in kleuren gemaakt die aan de desbetreffende container gekoppeld zijn??
    het systeem van afvalscheiding zou op meerdere manier veel eenvoudiger moeten ! nadat alle pogingen gedaan zijn om zo min mogelijk afval te maken en gebruiken – want plastic verpakkingen om groenten/fruit in de vochtverspreider is belachelijk – en die stroom moet echt afgeschaald worden.
    er kan met kleuren gewerkt worden maar nu staan er (bijna) onzichtbare tekentjes op verpakkingen.

    gewoon rode (gevaar!) handschoentjes die in een rode container of zak moeten!
    groen in groen!
    de rest is grijs en gaat in grijs!