Verder reizen voor ziekenhuiszorg geen uitzondering meer
Publicatiedatum: 14 januari 2019
Verder moeten reizen om dezelfde ziekenhuiszorg te ontvangen: voor steeds meer patiënten is het de realiteit. Ziekenhuizen, groot en klein, zien zich de laatste jaren steeds vaker genoodzaakt om poliklinieken te sluiten, waardoor de reistijd oploopt. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.
Specialistische zorg niet overal beschikbaar
RTL vraagt gegevens over de ziekenhuiszorg op bij Mediquest, een bedrijf dat data over de Nederlandse zorgsector verzamelt. Vervolgens vergelijkt de nieuwsorganisatie het aanbod aan ziekenhuiszorg van 2016 met dat van 2019. Daaruit blijkt onder meer dat patiënten voor ruim de helft van de 29 onderzochte zorgspecialismen nu op minder plekken terecht kunnen dan in 2016. Reumatologie, oncologie en revalidatiegeneeskunde zijn bijvoorbeeld op minder plekken beschikbaar. Ook mensen met longziektes of vrouwen die moeten bevallen moeten vaak verder reizen.
Sluitingen poliklinieken
Hoe het komt dat men anno 2019 langer onderweg is voor zorg? 1 duidelijke reden is er niet, maar er zijn wel een aantal ontwikkelingen die eraan bijdragen. Iets wat zeker mee speelt is bijvoorbeeld de sluiting van veel poliklinieken en ziekenhuisafdelingen door heel het land. Dit heeft meestal financiële redenen. Zo sluit het Medisch Centrum Harlingen in 2016 de afdeling revalidatie en in 2017 de polikliniek mammografie. De directie van het ziekenhuis zou niets meer willen investeren in poliklinieken, zo tekent de Leeuwarder Courant destijds op uit de mond van wethouder Hein Kuiken. In het Groningse Stadskanaal en het Drentse Stadskanaal zien de ziekenhuizen zich in 2018 genoodzaakt om de bevallingszorg te stoppen. Deze beslissing maken zij niet vanuit een financieel oogpunt, maar omdat er gewoonweg niet genoeg kinderartsen zijn. Zwangeren uit deze regio moeten voortaan naar Emmen. Dat betekent in sommige gevallen dat vrouwen 40 kilometer moeten afleggen voordat zij in het ziekenhuis aankomen.
Failliete ziekenhuizen
Naast het sluiten van poliklinieken en afdelingen, zijn ook het faillissementen van ziekenhuizen reden dat bepaalde vormen van zorg op minder plekken beschikbaar zijn. Eind 2018 valt in Amsterdam het Slotervaart Ziekenhuis om en sluiten alle vestigingen van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland. Het gaat hier om het MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek. Daardoor moeten patiënten uitwijken naar het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, dat toezegt de poliklinische zorg over te nemen. Dat betekent fors meer reistijd voor de voormalige patiënten van het IJsselmeerziekenhuizen; Emmeloord ligt bijvoorbeeld op zo’n 60 kilometer van Harderwijk. Momenteel verkeren meerdere ziekenhuizen in financieel zwaar weer, waardoor het niet ondenkbaar is dat er in 2019 meer ziekenhuizen faillissement aan moeten vragen. Het Haagse Bronovoziekenhuis staat al op de nominatie voor sluiting.
Centralisatie van de zorg
Naast financiële motieven, kan ook het centraliseren van de zorg een reden zijn van beperktere beschikbaarheid. Dit is bijvoorbeeld het geval op het gebied van oncologie. Bijna in alle delen van Nederland zijn de laatste jaren samenwerkingsverbanden ontstaan, waardoor de zorg zich meestal centreert in 1 enkel ziekenhuis in de regio. Daar worden de belangrijke behandelingen gedaan en werken de specialisten. Meer kennis op 1 plek en dus betere zorg, is het idee.
Geen oplossing voor minder mobiele patiënt
Hoewel het centraliseren van de zorg voor veel patiënten positief is, zijn er ook mensen die hierdoor in de problemen komen. Reumapatiënten, bijvoorbeeld. Omdat reumatologie op minder plekken wordt aangeboden dan in 2016 moeten Nederlanders met deze ziekte in sommige gevallen langer reizen, wat vaak niet prettig is. “Mensen met reuma gaan zo’n 3 a 4 keer per jaar naar het ziekenhuis, het is een chronische aandoening, dus voor mensen die minder mobiel zijn is dat echt een verslechtering van de zorg”, zegt Sija de Jong van het Reumafonds tegen RTL Nieuws. Deze vlieger gaat natuurlijk ook op voor alle andere mensen die medische zorg nodig hebben en minder mobiel zijn.
(Bron: RTL Nieuws, Leeuwarder Courant, Medisch Contact, archief, ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het probleem: “Sluiting van ziekenhuizen”, wordt veroorzaakt door het betalingssysteem van artsen. Artsen zijn tegenwoordig zelfstandig ondernemers, die vaak meer dan €600.000 per jaar vragen voor hun aanwezigheid. Door die belachelijk (crimineel schandalig) hoge salarissen, zijn de kosten voor ziekenzorg fabelachtig hoog. Daarnaast vragen de farmacieproducenten veel te hoge (ook fabelachtige) bedragen voor medicijnen en materialen. We moeten terug naar de tijd, dat een arts gewoon in loondienst was bij een ziekenhuis, voor een realistisch salaris. en we moeten terug naar de tijd, dat Nederlandse farmacieproducenten, geneesmiddelen produceren voor normale winstmarges. De huidig situatie is gecreeerd door de wetgeving en de ziektekostenverzekeraars. Het sluiten van ziekenhuizen is totaal onnodig en kan voorkomen worden, door wetgeving en regelgeving (loondienstcontracten en een CAO voor artsen, evenals een winstmargebeleid op geneesmiddelen).
Tja! Het is me toch wat. We wilden immers allemaal de VVD. En nu hebben we ‘m. Al een tijdje trouwens. Die VVD is eindverantwoordelijk voor de verhandeling en daardoor decentralisatie van de zorg. Economie zwaait thans de scepter. Ingesteld door vooral Koning Mark. En hij is geen leuke koning, niet zoals onze échte. Onze echte wauwelt na wat de ongekroonde maar eigenlijk veel straffer regerende vorst gebiedt. Lijkt me trouwens wel een hele sensatie, daar in die ridderzaal tussen “het publiek” te zitten en dan het staatshoofd het door jou geschreven opstel te horen voorlezen. Dat zijn zo de leuke dingen van het Premierschap. Voor het overige is dit al voor de bevolking een ramp, ik bedoel, de verenigde staten hebben Trump, maar wij Rutte. Ik weet onderhand niet meer wat erger is. Trump kan tenminste nog worden “geïmpeached”. Koning Mark niet. Die l*lt en liegt gewoon door, zich gesteund wetend door zijn narren Sybrand en Klaas. Alexander is gelukkig opgefl*kkerd maar ja, wat daar voor in de plaats is gekomen? En uit het jongste Buitenhofoptreden van Koning Mark met veel ruimte voor zijn schateren, blijkt dat het echt niet gaat keren. Er is eigenlijk alleen inhoudelijk van alles ontkend en gebagatelliseerd. Hij zit al helemaal in de verkiezingsmodus, overtuigd van de winst voor zijn VVD en dat was eigenlijk het enige waar ik het met hem eens moést zijn. Onder protest natuurlijk maar het is een waarheid als geen andere dat in Maart de nederlandse kiezer opnieuw in eigen voet gaat schieten. Dus huppekee, doorlichten dat zorgsysteem. Sluiting van voorzieningen betekent pijn voor patienten maar levert de zorgverzekeraar en daarmee samenwerkende partijen veel geld op. Kijk, als je in je BMW 7 even van Eindhoven naar Den Bosch moet zoeven met je reumaaandoening, alla! Moet je daarentegen met de bus en de trein, stukken lopen, wachten op de tram in de regen, dan is het al een heel ander verhaal. Al die pijnlijke reisverplichtingen ten spijt is Koning Mark van mening dat dat pijn is die door zijn kiezers gedragen kan worden. Ze hebben immers allemaal op zijn innemende persoon gestemd en willen dat zelfs. Toen ik kind was dacht ik dat Nederland mooi was. Was!Wat een ontluisterende constatering als ik in mijn volwassenheid aan ons land denk. Er is geen enkele sprake van een breekbaar vaasje. We zijn een te ledigen kassalade. Tjongejonge!