Duur 05:49
Gepubliceerd op 14 mei 2013

Reisapotheek

Als u op vakantie gaat, controleer dan ook uw medische bagage. Want niet alles is in het buitenland verkrijgbaar. Maak een checklist om te voorkomen dat u zonder uw medicijnen komt te zitten.

Checklist

Neem voldoende van de medicijnen mee die u dagelijks gebruikt. Ook niet onbelangrijk: spullen voor te verwachten kleine kwalen als diarree, hoofdpijn, koorts, obstipatie, insectensteken, reisziekte, zonnebrand en kleine wondjes. Denk ook aan de pil, condooms of andere voorbehoedsmiddelen. En vergeet niet een EHBO-doos mee te nemen. In sommige landen is het zelfs verplicht om deze bij de (auto)reis bij u te hebben.

Pleister zijn niet overal te koop en een ongelukje zit in een klein hoekje. Een wondje gebeurt doorgaans onverwacht en dan is het handig om zelf de middelen bij u te hebben. Er zijn zelfs landen waar men beter ook zelf spuiten en injectienaalden mee naartoe kan nemen. In sommige landen nemen ze het niet zo nauw met de hygiëne. Hygiëne is sowieso iets om in acht te nemen. Zet geen tattoo in het buitenland en ga niet zomaar naar een tandarts. Pas ook op voor HIV besmetting of hepatitis B of C.

Opiumwet

Sommige medicijnen, morfine en ritalin die gebruikt worden voor ADHD, vallen onder de Opiumwet. Daar zijn speciale formulieren voor nodig om ze mee op reis te mogen nemen. Soms vallen slaapmiddelen er ook onder. De procedure verschilt voor de Schengen landen en niet-Schengen landen. Wees op tijd met aanvragen, want het neemt minstens 4 weken in beslag voordat de aanvraag ingewilligd is.

Medicijnpaspoort

In het medicijnpaspoort staan alle medicijnen met hun stofnaam genoemd. Het paspoort is te krijgen bij de apotheek. In dit paspoort worden de chronische ziekten, eventuele allergieën en overgevoeligheden genoemd. Daarmee kan een dokter in een ander land altijd precies nagaan wat u gebruikt, ook al is de fabrieksnaam daar heel anders. Verder staan in het medicijnpaspoort ook de naam van de huisarts en van de apotheek. Op die manier kan de arts in het buitenland altijd contact zoeken met de eigen behandelaars. Nog uitgebreider is het Europees medisch paspoort in twaalf talen. Daarin staan alle ziektes en metingen van de bloeddruk etc. Neem ook het adres van de website van de huisarts mee. De huisarts is dan eventueel via een e-consult te raadplegen.

Vakantieziektes

Lucht-, zee- en wagenziekte ontstaan allemaal door bewegingen waar het evenwichtsorgaan niet mee kan omgaan. Er zijn tabletjes voor die men een half uur tevoren moet innemen.
Verbranding door de zon. Is gemakkelijk te voorkomen door zonnebrandcrème te smeren en niet te lang in de zon zitten. Neem vooral paracetamol mee voor als u toch pijn van een verbrande huid krijgt.

Smeer met een middel waar DEET inzit tegen insectensteken. Het dragen van lange mouwen en een lange broek helpt ook. En voor de teek een tekenpincet meenemen. Door besmet water of onverhit voedsel kan diarree ontstaan. Drink dus geen water uit de kraan. Alleen uit afgesloten drinkwaterflessen, of anders koken. Was groente en fruit niet onder de kraan en koop geen eten aan de weg. Heeft u diarree, drink dan veel, eventueel met ORS (is een oplossing van zouten en (druiven)suiker of zetmeel ) opgelost in water. Neem eventueel een diarreestopper als loperamide wanneer men moet reizen en er geen toilet in de buurt is. Was goed en droog goed de handen. Veel mensen hebben last van obstipatie in een andere omgeving. Neem daarvoor wat laxeertabletten mee. Andere handige middelen om mee te nemen zijn: neusdruppels, schimmelcrème, jodium en een thermometer.

Vaccinaties

Het is sterk afhankelijk van het land waar men naar toe reist. Meestal wordt geadviseerd om zich tegen difterie, tetanus en polio te vaccineren (DTP). Verder is een inenting tegen hepatitis vaak gewenst. Dat geeft geelzucht. Vroeger werden alle kinderen daar tegen ingeënt, maar met de toenemende hygiëne zijn veel Nederlanders nu onbeschermd en hebben een vaccinatie nodig.

Voor sommige landen is een gele koorts vaccinatie verplicht en soms wordt een vaccinatie tegen tyfus aangeraden. Tegen cholera vaccineren we in Nederland niet meer, omdat dat niet helpt. Er zijn nog wel landen waar het vereist is, dan wordt er een stempel in het vaccinatiepaspoort gezet.

Voor langere reizen naar speciale gebieden zijn er nog meer vaccinaties: tegen hepatitis B, tuberculose, meningitis, rabiës, encefalitis. Op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) is per land te vinden wat wordt aangeraden of wat verplicht is. Ga op tijd na wat nodig is, want tussen sommige injecties moet een maand tussen zitten.

Het belangrijkste bij malaria is dat men voorkomt om geprikt te worden. Bedek de huid zodra de zon ondergaat en smeer met DEET. Slaap ’s nachts onder een muskietennet (klamboe). Verder zijn antimalariapillen aan te raden, afhankelijk van het land waar men naar toe gaat. Laat u door de GGD of huisarts goed informeren over deze tabletten in verband met bijwerkingen.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 14 mei 2013.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer