boostervaccinatie

Regels rondom boostervaccinatie aangepast, maar waarom?

Tijdens de persconferentie van 14 december 2021 maakt minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat de intervalperiode tussen de boosterprik wordt aangepast van 6 naar 3 maanden. Waarom is dat zo? 

Omikron

Zoals minister De Jonge in de persconferentie al zegt heeft de wijziging in dit beleid alles te maken met de oprukkende omikronvariant.

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar dit type van het coronavirus, maar het lijkt zo te zijn dat de prikken uit de reguliere reeks minder goed werken tegen Omikron. Dat blijkt onder andere uit een analyse van het Britse RIVM op basis van de tot nu toe bekende gegevens. Omdat de bescherming tegen het coronavirus beter wordt na een boostervaccin, wil De Jonge het tempo nu opvoeren en is dus ook de intervalperiode tussen de ‘normale’ prikken en de booster verkort. Eerder is dat dus 6 maanden, maar nu 3.

Waarom opeens 3 maanden?

Hoe het komt dat de termijn eerst 6 maanden is en nu opeens 3? Dat heeft volgens de experts op dit vlak alles te maken met de niet aflatende stroom aan data over het virus.

Zo wordt de termijn van 6 maanden vastgesteld aan de hand van resultaten uit andere landen, zo legt Debbie van Baarle, hoogleraar immunologie aan het UMC Groningen en tevens als adviseur verbonden aan het RIVM, uit aan het NRC. Uit die gegevens blijkt dat de antistoffen na 6 maanden een daling laten zien, waardoor dan prikken extra effectief is. “Maar het is nooit structureel uitgezocht wat de beste interval tussen de prikken is. Er is nu ook niet de tijd om dat te doen. Maar ik denk dat het zonder veel problemen verkort kan worden naar 4 of 5 maanden in plaats van 6”, stelt zij.

Inmiddels heeft het Europees medicijnagentschap EMA middels een persverklaring laten weten dat het toedienen van een booster na 3 maanden veilig en effectief wordt geacht. Die termijn is nu dus ook overgenomen door de Nederlandse overheid.

boostervaccin
Lees ook: Hoe zit het? Moet u een nieuw coronabewijs aanmaken na boostervaccin?

Betere bescherming na booster

Hoewel er  – zoals al gezegd – nog veel onderzoek gedaan wordt naar Omikron, is het vermoedelijk wel zo dat het lichaam zich makkelijker tegen omikron kan verzetten na de boosterprik. Immunoloog Danny Altmann, verbonden aan de Londense universiteit Imperial College, legt op de website van de Britse omroep BBC uit dat dit alles te maken heeft met hoe het lichaam antistoffen aanmaakt na vaccinatie. Na elke vaccinatie worden er volgens Altmann weer beter antistoffen gemaakt, waardoor het voor het lichaam makkelijk wordt om een mutatie als de omikron-variant te verslaan. Vergelijk het met school: er komt steeds meer kennis bij, waardoor het makkelijker wordt op ‘problemen’ op te lossen.

Wilt u meer weten over boostervaccinatie? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of op die van het RIVM

(Bron: BBC, EMA, NRC, RIVM, Rijksoverheid, Reuters, Uk Health Security Agency)

Geef een reactie

Reacties (2)

    vandaag anders says:

    Meer weten over de boostervaccinatie? Nergens op of via de website van de RIVM (naar deze instantie verwezen door de GGD) kan ik gewaar worden wanneer een bij de RIVM geregistreerd persoon met geboortejaar 1946 een uitnodiging kan verwachten. Wel de informatie, dat men vanaf een x-jaartal een afspraak kan maken zonder een oproep te hebben ontvangen. Ook “mijn rivm” geeft ter zake geen uitsluitsel.

    ivan says:

    Het probleem is dat het heel lastig is om een afspraak voor twee partners te maken. Dat kan alleen telefonisch, maar de lijnen zijn continu overbezet. De priklocaties zijn vrij ver weg voor ons ( 80 en 71 jaar oud) dat twee keer gaan geen optie is. En dan nog, mijn broer van 81 jaar oud heeft wel een stuk moeten rijden naar een priklocatie en heeft toen anderhalf uur buiten in een rij staan wachten. Dus, prikken, prima, graag, maar hoe dan??