Regelmatig misdiagnoses bij frontotemporale dementie
Publicatiedatum: 3 oktober 2016
De symptomen van frontotemporale dementie (FTD) en psychiatrische ziektes lijken erg op elkaar. Daardoor worden er regelmatig misdiagnoses gesteld, blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum.
Symptonen
Bij frontotemporale dementie vergeten en verdwalen patiënten niet, maar worden vooral het sociale gedrag en de persoonlijkheid van de patiënt geruïneerd. Het komt voor dat mensen de diagnose dementie krijgen en worden opgenomen in een verpleeghuis, maar de ziekte niet hebben. Of juist wel dementie hebben, maar in een psychiatrische instelling terecht komen. Neuroloog Yolande Pijnenburg vertelt dat de symptomen van psychiatrische ziektes en FTD erg op elkaar lijken. “Eigenlijk kan het correct toepassen van de richtlijnen tot een foute diagnose leiden.”
Samenwerken
Uit promotieonderzoek van Welmoed Krudop blijkt dat het ook andersom voor komt. Psychiatrische patiënten krijgen soms ten onrechte de diagnose FTD. Het was al bekend dat FTD-patiënten regelmatig worden aangezien voor iemand met een psychiatrische stoornis, zoals een depressie, een bipolaire stoornis of schizofrenie. Krudop pleit net als Yolande Pijnenburg voor samenwerking tussen neurologen en psychiaters om dit soort misdiagnoses te voorkomen. Voor Krudops onderzoek werd in het VUmc een speciale poli geopend waar de psychiater en de neuroloog daadwerkelijk samen de patiënten zien en gezamenlijk tot een diagnose moeten komen.
Uitkomsten onderzoek
Tijdens het onderzoek werd een groep patiënten met veranderd gedrag 2 jaar lang gevolgd. Van de 137 patiënten bleek een 3e frontotemporale dementie te hebben, een 3e had een psychiatrische stoornis en nog een 3e had een andere neurologische aandoening.
(Bron: NOS)