Nieuwjaarsduik

Reddingsbrigade waarschuwt voor nieuwjaarsduik op eigen houtje

Van plan om op 1 januari toch een nieuwjaarsduik te nemen? Doe het niet, waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. Zo’n persoonlijke nieuwjaarsduik kan levensgevaarlijk zijn.

Geen hulpverlening

Door de coronacrisis gaan alle nieuwsjaarsduiken in Nederland op 1 januari 2021 niet door. Dat wil zeggen dat iedereen de het jaar toch wil inluiden met een koude plons, dit op eigen houtje zal moeten doen. Volgens Reddingsbrigade Nederland is dit absoluut niet verantwoord, want het is niet voor niets dat er bij de nieuwjaarsduiken altijd hulpverleners aanwezig zijn.

Koudeshock

Zwemmen in koud water is immers niet zonder gevaren, zo waarschuwt de organisatie. “Wie in koud water ‘duikt’, moet zich van de risico’s bewust zijn. Een heftige reactie kan een ‘cold shock response’ oftewel een koudeshock zijn”, schrijft de organisatie op de eigen website. “Kenmerken van een koudeshock zijn: verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek.” Als zoiets gebeurt als u op 1 januari 2021 het water in gaat, is er dus niet direct iemand om u te helpen.

Onderkoeling

Daarnaast kan er door zwemmen in koud water onderkoeling en kramp ontstaan. We spreken van onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 35 graden kom, waardoor het lichaam zichzelf niet meer goed warm kan houden. Er zijn verschillende gradaties van onderkoeling, van mild tot zeer ernstig. Als de onderkoeling ernstig is kan iemand zelfs stoppen met ademen.

Als u per se het water in wilt, is het verstandig om niet verder te gaan dan uw heupen, want dan is de kans op onderkoeling wat kleiner. Kramp kunt u dan nog steeds wel krijgen.

Wanneer is water koud?

Volgens de Reddingsbrigade is het door de lage watertemperatuur dus niet verstandig om een duik te nemen, maar wanneer spreken we precies over een lage watertemperatuur? Dat is volgens velen nogal subjectief, maar in principe voelt zwemmen pas bij een watertemperatuur van 20 graden aangenaam. Daarnaast reageren de meeste lichamen sterk op watertemperaturen onder de 15 graden. Omdat de temperatuur van het water en dat van het lichaam zo ver uit elkaar liggen kan het lichaam meer moeite krijgen met ademen en bewegen.

Zo koud is het nu

Op dit moment is het in de Nederlandse wateren nog veel kouder dan 15 graden. Rijkswaterstaat houdt de watertemperaturen bij op hun website. In de Noordzee is het op veel plekken nu niet warmer dan 8 graden en de Waddenzee tikt zelfs de 5 graden niet aan.

(Bron: RTL, Rijksoverheid,  Reddingsbrigade Nederland)

Geef een reactie