Reddingsbrigade: ‘pas op voor muien’
Publicatiedatum: 18 juli 2017
Het is strandweer en dat nodigt uit tot zwemmen in zee. Wie dit van plan is, moet volgens de Reddingsbrigade goed oppassen, want er staat een sterke stroming door de vele muien. Afgelopen weken zijn al tientallen zwemmers in de problemen gekomen door de sterke stroming in de buurt van deze gaten en geulen in de zeebanken.
Sterke stroming
De Reddingsbrigade probeert degenen die de zee ingaan met vlaggen te attenderen op plekken waar de stroming extra sterk is. Ook zijn er meer strandwachten ingezet op plekken waar het water met hoge snelheid van het strand naar de geul stroomt. Soms gebeurt dit wel met 10 kilometer per uur. “Daar kan zelfs een olympische zwemmer niet tegenin zwemmen”, vertelt Ernst Brokmeier van de Zandvoortse Reddingsbrigade aan de Volkskrant.
Advies
Een mui ontstaat als het water een geul slijt in een zandbank voor de kust. Zandbanken verzwakken de stroming, dus het wegvagen ervan heeft precies het tegenovergestelde effect. In principe is dit geen gevaarlijke situatie voor zwemmers, maar dit wordt het wel als zij in paniek raken door de sterke stroming waar zij opeens in terecht komen. De Reddingsbrigade adviseert mensen die in de stroming van een mui terecht komen om rustig te blijven en zich mee te laten voeren. Als het water rustiger wordt, kan de persoon in kwestie naar links of rechts zwemmen en zo met een boog naar het strand terugkeren.
Voor de Nederlandse kust liggen honderden muien. Veel daarvan zijn totaal ongevaarlijk voor zwemmers en worden ook niet gemarkeerd met vlaggen.
Meer weten?
Wilt u weten waar u nog meer op moet letten voordat u gaat zwemmen in zee? Bekijk dan deze handige tips.
Zwemt u graag in zee?
(Bron: ANP, de Volkskrant, De Reddingsbrigade Nederland)