Rectaal of infrarood: welke thermometer geeft de juiste temperatuur aan?
Publicatiedatum: 16 februari 2024
Thermometers zijn er in diverse soorten en maten. Allemaal meten ze de temperatuur op een andere plek op of in het lichaam. Maar welke temperatuur is de juiste? En als u een andere meter gebruikt, kunt u het dan omrekenen?
Tussen de billen, onder de tong, onder de oksel of toch in het oor?
Waar eerder een thermometer tussen de billen wordt gestopt, onder de tong wordt gelegd of onder de oksels, zijn er tegenwoordig meer infrarood varianten te vinden. Deze kan in het oor of op het voorhoofd worden gericht, om de temperatuur te meten. Maar elke meter geeft een andere temperatuur aan. Hoe weet u dan wat de juiste is?
Welke thermometer is het meest betrouwbaar?
Volgens Thuisarts.nl, de website van huisartsen, kunt u het beste uw temperatuur meten door een thermometer in de anus te steken. Dit geeft het beste resultaat. Volgens de huisartsen is een oorthermometer minder betrouwbaar.
Onze dokter Ted van Essen geeft aan dat voor de zogenaamde kerntemperatuur de rectale thermometer het nauwkeurigst is. Dat komt omdat de huidtemperatuur erg kan afwijken. Wanneer u in de zon zit, wordt die hoger en bij een koude wind lager. “Dan is voelen met de bovenkant van je eigen hand nog het meest informatief”, aldus dokter Ted.
Wat zegt een test?
De Consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd met 34 digitale thermometers. Hier zitten rectale en infrarood meters tussen. Ze zijn technisch getest in een laboratorium en er is een gebruikstest gedaan bij een panel. Als beste uit de test komt een rectale, gevolgd door een infrarood. De meters zijn van verschillende merken en krijgen allebei een 8,5.
Afwijkingen in gegeven temperatuur
Veel mensen hebben tegenwoordig een infrarood thermometer in huis, om te meten in het oor. Is daar dan iets bij op te tellen om tot dezelfde temperatuur te komen als een rectale? Volgens dokter Ted is daar geen vaste regel voor. “De huidtemperatuur of de oor temperatuur heeft een afwijking, maar hoeveel kan verschillen. Kortom: wil je het precies weten, dan moet het rectaal.”
Zeker weten wat de juiste temperatuur is? Gebruik dan een rectale thermometer
Houd er dus altijd rekening mee dat de gemeten temperatuur iets kan afwijken van de werkelijke kerntemperatuur. In veel gevallen is de temperatuur in het oor toch prima te meten. Behalve wanneer koorts bij een ziekte een grote rol speelt. Dan kan de juiste medicatie ervan afhangen. Meet in dat geval de temperatuur nogmaals, maar dan rectaal.
(Bron: Thuisarts, Consumentenbond, dokter Ted. Foto: Shutterstock)