Duur 04:08
Gepubliceerd op 8 maart 2011

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het is vooral een aandoening die in de westerse wereld voorkomt. Het is een soort verzamelnaam geworden voor functionele buikklachten of – darmklachten. 

Kenmerken

Belangrijke kenmerken van PDS zijn buikpijn en moeilijkheden met de ontlasting. Ook een opgeblazen gevoel en winderigheid hoort erbij. De ontlasting is vaak onregelmatig en er kan soms wat slijm meekomen. Andere klachten zijn misselijkheid, moeheid, brandend maagzuur, hoofdpijn, pijn in de rug, slapeloosheid en last met plassen. Soms ook met angst of depressie.

Onduidelijke oorzaak

Het ontstaat vanaf 15de tot het 65ste jaar. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, maar waarom dat is weten we niet. Over de oorzaak bestaan veel theorieën. Het zou een te kort aan voedingsvezels zijn. Het zou een fout in de beweeglijkheid van de darmen zijn. Of met een ontsteking te maken hebben, of met een voedselallergie of door psychische oorzaken. Eigenlijk is geen van deze dingen ooit aangetoond. Bij sommige mensen reageren de darmen sterk op prikkels als drukte of spanningen. Wanneer u klachten heeft is het nuttig om na te gaan of er thuis of op uw werk iets niet lekker zit. Het helpt soms om dat in een dagboekje een paar weken bij te houden.

Behandeling

Een eenduidige behandeling van PDS is er niet en er is geen enkel medicijn dat echt helpt. De mate van last verschilt per persoon. Er zijn bulkvormers die zorgen voor een soepele ontlasting. Vochtbinders die het vocht in de darm vasthouden zodat de ontlasting zachter wordt. En er zijn middelen die laxerend werken voor als de ontlasting uitblijft. Ze zijn allemaal wel een beperkte tijd te gebruiken. Eet vooral voldoende groente, fruit en vezels. Als de klachten slecht te verdragen zijn kan een hypnotherapeut hulp bieden. Er zijn therapieën die speciaal gericht zijn op het verminderen van de klachten van PDS. Soms kan bekkenfysiotherapie helpen bij het verminderen van de PDS klachten.

PDS en voeding

Sommige mensen met PDS leggen een verband tussen hun eetpatroon en de klachten. Als u weet om welke voedingsmiddelen het gaat, probeer deze dan met mate te eten. Wees wel voorzichtig met het aanpassen van uw voedingspatroon. Want door voedingsmiddelen weg te laten kan er op den duur een te kort ontstaan van belangrijke vitamine, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

Om te weten te komen op welke voedingsstoffen uw darmen reageren kunt u het FODMAP-dieet volgen. Doe dit niet zomaar, maar overleg eerst met uw huisarts of specialist en laat u goed voorlichten.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 8 maart 2011.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer