Pijnstillers: zo gaat u er verstandig mee om
Publicatiedatum: 1 juni 2012
Pijnstillers lijken zo onschuldig, maar ondertussen kunnen deze pillen flink wat schade aanrichten als u ze niet juist gebruikt. Met name verkeerd gebruik van zware opiaten als oxycodon kunnen grote gevolgen hebben. Hoe zorgt u ervoor dat u dit niet overkomt?
Lees de bijsluiter
Het allerbelangrijkste bij juist gebruik van pijnstillende middelen is het lezen van de bijsluiter. Hierin staat precies beschreven wat de aanbevolen dosis is en wat de bijwerkingen zijn. Pijnstillers die alleen op recept verkrijgbaar zijn hebben ook een bijsluiter waarin de bijwerkingen uitgebreid beschreven staan. Informatie over de dosering vindt u hier ook, maar bij dit soort middelen is het verstandig om de door de arts geadviseerde dosering aan te houden.
Begin bij het begin
Stel: u voelt zich niet zo lekker en u heeft paracetamol en een sterker middel als ibuprofen in huis, welke kiest u dan? Veel mensen zullen voor de ibuprofen gaan, omdat zij hierdoor sneller van de pijn af zijn. dat is niet per se de beste keus. “Begin altijd met stap één: paracetamol. Start met de normale dosering en bekijk wat daar het effect van is”, zegt huisarts Edwin de Waal tegen nieuwssite NU.nl. Een paracetamol zonder cafeïne is het best. Soms wordt aangenomen dat paracetamol met cafeïne sneller en beter werkt, maar dat is volgens De Waal niet waar. “Het pept je alleen een beetje op.”
Bouw een pijnstillerspiegel op in uw bloed
Als u eenmaal bent begonnen met het innemen van paracetamol, is het verstandig om niet zomaar te stoppen. Als u dit wel doet, wordt er geen pijnstillerspiegel in uw bloed opgebouwd en doet het medicijn dus niet optimaal zijn werk. Er alleen eentje nemen als u pijn voelt, helpt dus niet optimaal.
Sterkere pijnstillers en ouderen
Wat als u de pijn blijft terwijl u al een tijdje paracetamol slikt volgens de dosering die in de bijsluiter staat beschreven? Dan kunt u er voor kiezen om een middel als ibuprofen in te nemen. Dit pilletje is een zogenoemde NSAID, een ontstekingsremmende pijnstiller. Mensen van boven de 60 kunnen van dit soort middelen sneller een maagbloeding krijgen dan jongere mensen. Daarom is het verstandig om een maagbeschermer te gebruiken als u middelen uit de NSAID-groep gebruikt. Lichte maagbeschermers kunt u kopen bij de drogist, maar het is wel aan te raden om eerst de huisarts of apotheek te raadplegen voordat u deze aanschaft.
Pas op met opiaten
Als dit allemaal niet werkt, kunt u naar de huisarts stappen. Hij of zij kan u een een opioïde pijnstiller voorschrijven, zoals oxycodon.
In Nederland is de Opiumwet van kracht waarin beschreven staat welke opiaten vallen binnen de categorie ‘verboden middelen’. Oxycodon wordt hier ook toe gerekend. Een vermelding in de Opiumwet betekent dat niemand ze mag bezitten, vervaardigen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken én vervoeren. Niemand, behalve de farmaceutische industrie. Daarom mogen middelen als oxycodon ingezet worden als pijnstiller.
Onder andere uit een analyse van de databank van het Zorginsituut Nederland, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, blijkt dat steeds meer mensen dit soort zware pijnstillers gebruiken. Dit baart specialisten zorgen, omdat dit soort opiaten verslavend zijn.
(Bron: archief, NU.nl, RTL Nieuws, AD, Zorginstituut Nederland. Foto: Shutterstock)