Last van pijnlijke voeten? Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn
Publicatiedatum: 5 oktober 2020
Iedereen heeft weleens last van pijnlijke voeten. Erg vervelend, want uw voeten, die gebruikt u elke dag. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk te achterhalen van de pijn vandaan komt, er bestaan namelijk tal van zaken die voetpijn kunnen veroorzaken. Wij zetten de meest voorkomende voor u op een rij.
Verkeerde schoenkeuze
Vaak last van uw voeten nadat of tijdens dat u een bepaald paar schoenen draagt? Dan kan de oorzaak van uw voetpijn zo simpel zijn als het dragen van verkeerde schoenen. Bijvoorbeeld een maat die niet klopt, of schoenen die simpelweg niet goed bij de vorm van uw voeten passen. Soms is het best lastig om de juiste maat schoenen te vinden, die verschilt namelijk vaak per paar of merk schoenen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen bij de juiste activiteit, bijvoorbeeld hardloopschoenen tijdens het hardlopen en wandelschoenen of bergschoenen tijdens het wandelen.
Likdoorns en eeltbulten
Pijn op bepaalde punten op uw voet? Controleer uw voeten dan eens op eventuele likdoorns of eeltbulten. Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zitten vaak tussen de tenen. Het is niet ernstig, maar kan wel onprettig aanvoelen, omdat het dragen van schoenen voor druk op de plekken kan zorgen. U kunt dit oplossen door zogenoemde anti-drukringen te gebruiken, deze zorgen ervoor dat de druk op de plek waar bijvoorbeeld een eeltbult zit wordt verminderd. Blijft u toch last houden? Dan kunt u een likdoorn ook laten verwijderen bij de huisarts of bij de pedicure. Ook bij het tegengaan van likdoorns is een goede schoenkeuze overigens belangrijk. Slechtzittende schoenen kunnen op de lange termijn namelijk voor het ontstaan van likdoorns zorgen.
Hielspoorklachten
Heeft u specifiek last van uw hielen? Dan is er vaak sprake van hielspoorklachten. Deze ontstaan door irritatie van de aanhechting van de voetzoolpees. Zo’n irritatie wordt meestal veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld door (te) veel hardlopen over overgewicht. U herkent hielspoorklachten aan pijn onder de voet bij uw hiel, voornamelijk als u opstaat en tijdens het lopen.
Hielspoorklachten zijn nagenoeg altijd onschuldig, maar kunnen dus wel vervelend zijn. De beste remedie is rust. Met genoeg rust zullen de ergste klachten dan ook binnen 1 tot 4 maanden zijn verdwenen. Blijven de klachten toch aanhouden? Dan kunt u altijd even contact opnemen met uw huisarts.
Hallux valgus
Geen last van uw hielen maar voorbal bij uw grote teen? Dan heeft u misschien een hallux valgus. Dit is een vergroeiing van de grote teen, waardoor hij enigszins scheef kan gaan staan. Een ander kenmerk van hallux valgus is een knobbel net onder de grote teen die pijn kan gaan doen, doordat uw schoen er op drukt. Ook bij een Hallux Valgus is het dus belangrijk om goed schoeisel te dragen, hierdoor ervaart u minder pijn door druk. Blijft u toch pijn houden en is de hallux valgus ernstig, dan kunt u ook geopereerd worden. Een orthopedisch chirurg zaagt hierbij het eerste middenvoetsbeentje door en verschuift het vervolgens. Ook wordt uw teenegewricht weer recht gezet. Dit is echter wel een erg heftige operatie. Het herstel duurt namelijk een jaar en het kan tot wel 3 maanden duren voordat u weer normale schoenen kunt dragen.
Wratten
Een wrat klinkt is de eerste instantie onschuldig, maar kan toch voor behoorlijk wat pijn zorgen als deze op uw voet zit. Als een voetwrat namelijk lang blijft zitten, ontstaat er vaak eelt. Eelt zorgt voor extra druk tijdens het lopen en dat kan pijn doen. De enige oplossing hiervoor is het verwijderen van de wrat. Meestal verdwijnt een wrat na verloop van tijd vanzelf, maar als deze toch langer blijft zitten dan kunt u hem laten verwijderen bij de huisarts of zelf aan de slag gaan met wrattenverwijderaars.
Ingegroeide teennagel
Ook een ingegroeide teennagel kan behoorlijk wat voetpijn veroorzaken. Dit komt doordat er een deel van de nagel in het nagelbed groeit. Dit gaat vervolgens ontsteken en dat doet pijn. Omdat een nagel altijd doorgroeit kunt u het best snel actie ondernemen. De huisarts kan een ingegroeide teennagel relatief gemakkelijk behandelen door een deel van de nagel te verwijderen.
Toch is voorkomen hierbij beter dan genezen, want ook hier geldt dat verkeerde schoenen de veroorzaker van een ingegroeide nagel kunnen zijn. Ook te lange nagels groeien sneller in, knip uw teennagels daarom altijd goed om ingroeien te voorkomen.
(Thuisarts, Margriet)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een vraag over corona. Er is al maanden gesteld, dat je buiten(In de frisse lucht) minder kans hebt corona op te lopen dan binnen.
Nu konden we in de zomer ramen en/of deuren lekker open zetten, zodat er steeds verse frisse lucht binnen zou komen.
Hoe moeten we dat nú aanpakken, in herfst en wintertijd, waar je niet meer van alles kunt open zetten, want dan lopen straks je stookkosten de spuigaten uit. Maar hoe dan ?? Daarover lees je niets en hoor je ook niets op TV of radio.
Wat ik mis in dit rijtje is de pijn in de voeten die wordt veroorzaakt door het afsterven van de eindjes van de zenuw in de voeten. Het lijkt wel of je op prikkeldraad loopt en dat is soms behoorlijk pijnlijk.
Beste meneer, zou het kunnen zijn dat u poli neuropathy heeft, die klachten die u noemt, lijken er erg op.
Eva70
Ik heb last van poli neuropathie, wat kun je dan doen ?
Ik ben geopereerd , erna alleen maar beroerder geworden.