Pijn op de borst? Dit zijn mogelijke oorzaken (en dat is niet altijd het hart)
Publicatiedatum: 24 april 2023
Wie pijn op de borst voelt, denkt al snel dat het iets te maken heeft met het hart. Dat kan, maar het is niet in alle gevallen zo. Want ook de kant waar u pijn heeft zegt iets over de oorzaak. We zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rij.
Om te beginnen is een lichte pijn (druk) op de borst niet meteen reden voor paniek. Dit kunt u al ervaren bij een (sportieve) inspanning. Het belangrijkste is dat de druk snel verdwijnt als u in ruste bent. Is dit niet het geval, dan is het altijd goed om zo snel mogelijk te overleggen met de huisarts of huisartsenpost.
Hartaanval of hartinfarct
Bij een hartaanval of hartinfarct ervaart u een scherpe pijn op de borst. Bij vrouwen wil dit nog weleens specifiek alleen op de linkerborst voelbaar zijn. Als de druk aanhoudt en uitstraalt naar de arm(en), schouder, nek, kaak en u zich misselijk voelt, kortademig bent en moet zweten en braken, dan is het zaak zo snel mogelijk 112 te bellen.
Het kan ook gaan om een hartkramp (angina pectoris) of ontstoken hartzakje (pericarditis), maar dan verdwijnt de druk zodra u gaat liggen. Bij een hartkramp krijgt het hart te weinig zuurstof bij activiteit of stress. Een ontstoken hartzakje kan ontstaan na een griep of verkoudheid. Neem in beide gevallen contact op met de huisarts voor een behandelplan.
Andere oorzaken
Maar pijn op de borst kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld spierpijn. Wanneer de spieren tussen de ribben een behoorlijke inspanning hebben moeten plegen, kan het pijnlijk zijn om te ademen. Het geeft dan ook op de borst, vaak wel op een een specifieke plek, druk. Zelfs praten of hoesten kan dan pijnlijk zijn. Deze pijn ontstaat meestal door een inspanning en gaat met rust ook vanzelf weer over.
Pijn op de borst door stress
Wie een hoge mate van stress in het leven heeft, kan hier ook fysieke klachten aan overhouden zoals pijn op de borst. De stress drukt letterlijk op de borst. Wie last heeft van claustrofobie en ineens in een kleine ruimte staat, herkent dit gevoel. De pijn op de borst kan het begin zijn van een paniekaanval, want daarbij ervaart u bijna dezelfde klachten als bij een hartaanval. Hartkloppingen, snel ademhalen en duizeligheid. Ook mensen die last hebben van depressies ervaren diezelfde pijn.
Brandend maagzuur
Een andere oorzaak van pijn op de borst kunnen klachten aan de maag en slokdarm zijn. Brandend maagzuur in de slokdarm kan pijn achter het borstbeen geven. Dit ervaart u met name enige tijd na een (zware) maaltijd. Naast de druk op de borst geeft brandend maagzuur ook een brandend gevoel in de keel, is slikken lastig en heeft u een onprettige smaak in de mond. Dokter Ted van Essen legt in Dokter Teds Spreekuur uit wat nog meer mogelijke oorzaken zijn en wat u hiertegen kunt doen.
Galblaasontsteking
Soms heeft u niet letterlijk pijn op de borst, maar voelt het wel zo. Dan kan er sprake zijn van een galblaasontsteking. De pijn zit dan meer in de rug, de rechterbovenbuik of rechterschouder. Dat voelt als druk op de borst, maar is uitstralende pijn vanuit de rug. Naast deze klachten voelt u zich mogelijk ook misselijk, moet u braken, heeft u koorts en heeft uw urine of ontlasting een afwijkende kleur. Neem in dit geval direct contact op met de huisarts(enpost).
Druk op de borst door longontsteking
Iets wat de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt is longontsteking. De pijn in de longen kunnen ook pijn op de borst veroorzaken. Naast die pijn bent u in dit geval vaak ook rillerig met koorts. Ademen en hoesten doet dan ook pijn. Ook een longembolie, klontje in een bloedvat van de long, en een klaplong kunnen pijn op de borst geven. Bij beide oorzaken hoort ook benauwdheid, sneller ademen, vermoeidheid en hoesten.
In alle gevallen van pijn op de borst die langer aanhoudt is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts.
(Bron: Thuisarts, Hartstichting, MMC.nl, archief, Margriet. Foto: Shutterstock)