parkinson

Parkinson bestrijden met witlof en broccoli?

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt dat muizen met de ziekte van Parkinson een stuk minder klachten vertonen als zij op een speciaal dieet worden gezet. Volgens de wetenschappers bestaat de kans dat ook menselijke parkinsonpatiënten baat hebben bij zo’n behandeling.

Speciaal dieet

Uit het onderzoek is gebleken dat als de parkinsonmuizen op een bepaald dieet worden gezet, hun klachten flink verminderen. Dit dieet bestaat uit voedingsvezels die voor komen in groenten als witlof en broccoli en voedingssupplementen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Door de muizen dit te voeren, worden er minder ordeverstorende eiwitten van de darmen naar de hersenen en vice versa ‘gelekt’. Dit lekken gebeurt via een zenuw. Volgens de onderzoekers is de afname van dit lekken de reden dat de symptomen verminderen.

Relatie met de darmen

De klachten die de ziekte van Parkinson met zich meebrengt, worden zowel bij muizen als mensen veroorzaakt door klonterende eiwitcellen. Deze zitten op zenuwcellen in het brein, waardoor dit minder goed werkt. Dezelfde eiwitten hechten zich ook op zenuwcellen in de darmen. Het is dus aannemelijk dat de darmen een cruciale rol spelen bij het ontstaan én de bestrijding van de ziekte.

Parkinson is overigens niet de enige hersenziekte waarbij de darmen een bepalende positie in lijken te nemen. Ook mensen met autisme of dementie hebben vaak last van darmproblemen, waardoor wordt gedacht dat dit orgaan een rol speelt bij de ontwikkeling van deze ziektes.

Onderzoek op mensen?

De betrokken wetenschappers hebben het dieet alleen nog uitgeprobeerd op muizen, maar hopen dat zij snel kunnen starten met een klinische studie op de mens.

(Bron: Trouw, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Ymkje says:

    Als Parkinsonpatient experimenteer ik al enige tijd met aanpassingen in mijn voedingspatroon en het gebruik van voedingssupplementen. Ik heb de ervaring dat ik mij daarbij beter voel dan voorheen. Daarom ben ik ook zeer geinteresseerd in het genoemde dieet uit het artikel en zou er graag meer over willen weten.