Overstappen van zorgverzekering? Hier moet u op letten
Publicatiedatum: 14 november 2022
In de laatste weken van het jaar krijgt iedereen de kans om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Een ideaal moment om eens kritisch te kijken of uw verzekering nog wel bij u past. Het is soms een hele klus om erachter te komen naar welke verzekeraar u het beste kunt overstapen. Gelukkig zijn er verschillende methodes die u op weg kunnen helpen.
Is overstappen nodig?
Om te beginnen kunt u bij uw eigen verzekeraar kijken of uw pakket nog bij u past. Kijk naar waar u recht op heeft en waar u in het nieuwe jaar behoefte aan zal hebben. Let ook op de polis en de nieuwe premie die u moet gaan betalen. Bent u hier helemaal tevreden over? Dan is overstappen niet altijd nodig. Wat u wel kunt doen, is telefonisch bij de verzekeraar informeren naar nieuwe aanbiedingen en pakketten. Wellicht is het voor u voordeliger om binnen uw eigen verzekeringsmaatschappij over te stappen van contract.
Creëer een overzicht
Bent u niet tevreden en denkt u aan overstappen? Maak dan een overzicht van dingen die voor u belangrijk zijn en vergoed moeten worden. Schrijf ook de premie, die u nu betaalt en moet gaan betalen, bij het overzicht. Ga na welke polis u nu heeft en of u daar tevreden mee bent. Er zijn verschillende polissen: de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatie- en budgetpolis. Een naturapolis vergoedt de behandelaars waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit is goedkoper, maar u kunt niet kiezen door welke behandelaar u wordt geholpen. Bij een restitutiepolis kan dat wel, maar deze is om die reden duurder. Bij combinatiepolis worden deze polissen gecombineerd. Een budgetpolis is een goedkope versie van een naturapolis.
Vergelijken
Heeft u helemaal helder wat u belangrijk vindt, dan kunt u gaan vergelijken. Er zijn veel websites die u hierbij kunnen helpen. De website van ACM Consuwijzer controleert namens de overheid of bedrijven zich aan de regels houden en geeft tips over het herkennen van goede vergelijkingssites. Let goed op of de vergelijkingssite onafhankelijk is. Zit er een verdienmodel achter de site? Dan kan het zijn dat het advies wordt beïnvloed door een verdienmodel. Sluit de verzekering altijd af bij de verzekeraar waar u naar wilt overstappen en niet via de vergelijkingssite.
Basis en aanvullend
Het is wettelijk geregeld dat iedereen recht heeft op een basispakket. Dit pakket dekt alle noodzakelijke zorgkosten. Elke zorgverzekeraar biedt ook aanvullende verzekeringen aan. Wanneer u gaat vergelijken, moet u goed letten op welke zorg wel en niet wordt vergoed in het aanvullende pakket en tot welk bedrag. Hoe uitgebreider het aanvullende pakket, hoe lager het eigen risico, hoe meer premie u betaalt, maar hoe kleiner de kans op extra onverwachte kosten. Het wettelijk verplichte eigen risico in 2023 is 385 euro. U betaalt dan de eerste 385 euro zorgkosten zelf. Het is mogelijk om vrijwillig een hoger eigen risico te betalen. Hierdoor verlaagt u de maandelijkse premie, maar betaalt u dus meer wanneer u inderdaad zorg nodig heeft.
Premies voor 2023
Zeker in het najaar van 2022 is dit een relevant onderwerp. De premie voor de basisverzekeringen gaat bij alle grote zorgverzekeraars omhoog. De zorgsector heeft namelijk te maken met inflatie en oplopende personeels- en energiekosten. Hierdoor worden de zorgverzekeringen in 2023 gemiddeld 10 euro per maand duurder. Daar komt bij dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering komt te vervallen. Hierdoor zullen meer consumenten dan gewoonlijk overstappen, verwachten experts.
Een andere trend is het langzaam verdwijnen van de vrije zorgkeuze, de hierboven al genoemde restitutiepolissen. Steeds meer verzekeraars vervangen deze door een combinatiepolis, een tussenvorm van de natura- en restitutiepolis. Dat wil zeggen: u heeft wel vrije zorgkeuze, maar de verzekering vergoedt alleen rekeningen van gecontracteerde zorgverleners volledig.
Wat is wijsheid, wel of niet overstappen? Dat is uiteraard voor iedereen anders, afhankelijk van uw inkomsten, uitgaven en zorgbehoefte. Maar zeker in het najaar van 2022 is het een vraag om serieus over na te denken. Waar moet u aan het einde van het jaar allemaal aan denken?
Overstappen en opzeggen
In november stuurt uw zorgverzekeraar de nieuwe premie en voorwaarden voor het nieuwe jaar. Heeft u alle verzekeringen vergeleken en weet u dat u gaat overstappen? Zorg dan dat u de oude zorgverzekering opzegt vóór 1 januari en de nieuwe verzekering afsluit vóór 1 februari. Wilt u dat uw verzekeraar dit voor u regelt, dan moet u zich voor 1 januari aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Omdat het in Nederland verplicht is een zorgverzekering af te sluiten, krijgt u een boete wanneer u niet op tijd de nieuwe verzekering afsluit. Begin daarom op tijd met vergelijken en stap voor het nieuwe jaar nog over.
(Bron: Nibud, Rijksoverheid, ACM ConsuWijzer, Consumentenbond, NU.nl, Independer. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is niet te doen om dat allemaal uit te vogelen..
Terug naar het landelijk ziekenfonds zou beter zijn.
met dit systeem gaat heel veel geld naar administratie. reclame, en de diepe zakken van de directeuren
STOP met de marktwerking, want hier word ik ZIEK van.