Ouderen in de cel: zo gaat dat
Publicatiedatum: 25 april 2017
Een vrouw van 89 jaar is veroordeeld tot 4 jaar cel voor het doodsteken van haar man. Zij is absoluut geen uitzondering, want tegenwoordig belanden steeds meer mensen van 65 jaar of ouder achter de tralies. Deze gevangenen hebben soms extra zorg nodig, maar is dat er eigenlijk wel in de huis van bewaring?
Thuiszorg in de cel?
Elke oudere die hulpbehoevend is en in de gevangenis zit, kan aanspraak maken op extra voorzieningen. Noor Roeleveld weet hier als medisch adviseur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen alles van. Zij vertelt het volgende in DJI, het blad voor gevangenispersoneel: “Er zijn rolstoelcellen, we kunnen thuiszorg regelen, extra voorzieningen en extra zorg. Ook ziekenhuisbezoeken zijn prima te organiseren vanuit detentie.”
Andere behoeftes
Daarnaast wordt er ook gekeken naar de andere wensen van ouderen die vastzitten. Roeleveld: “Wat je ziet, is dat senioren meer behoefte hebben aan korte rustmomenten tussendoor. Die kunnen we inpassen in hun dagprogramma.”
Ouderengevangenis
Hoewel er veel gedaan wordt om het oudere gevangenen zo gemakkelijk mogelijk te maken, is een celstraf uitzitten nog steeds erg zwaar voor deze groep mensen. Onder andere omdat het contact met leeftijdsgenoten beperkt is en zij daardoor sneller vereenzamen. Mede om die reden pleit De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten voor een gevangenis speciaal voor ouderen. Op dit moment is Duitsland het enige land in Europa met zo’n speciale ouderengevangenis.
De cijfers
Het aantal oudere gedetineerden groeit enorm. In 22 jaar tijd is het aantal gestegen van 60 naar 520. 5 van hen zijn boven de 80. Tot deze groep behoort ook de vrouw van 89 die wij aan het begin van dit artikel noemen. In principe moet iedere oudere gevangene zijn of haar straf gewoon uitzitten in de cel, maar als de gezondheid van de persoon in kwestie echt heel slecht is, wordt er gekeken naar een alternatieve verblijfplaats.
(Bron: NOS, DJI)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In het gevang, zit je beter als in het bejaardenhuis. Lijkt me heel logisch dat een gepensioneerde de afweging maakt. En de overheid denkt met de ouderen mee, door ruim voldoende plaatsen vrij te houden, in het gevang. Daarvoor moet wel een Turkse drughandelaar, die een omzet had van miljarden, met een enkelbandje naar huis worden gestuurd. Even de schaar in dat enkelbandje en vlug naar Turkije, waar een onderscheiding wacht op de Nationale held.