Oudere donoren zeer gewenst

Vandaag gaat een speciale campagne van start voor de werving van oudere orgaandonoren. Het miniserie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil daarmee de twijfel bij ouderen wegnemen of zij wel geschikt zijn als orgaandonor. Bijvoorbeeld vanwege leeftijd, ziekte of levensstijl.

Levensreddend

Samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting wil de overheid via de campagne ‘Een leven redden. Je hebt het in je’ meer inzicht geven in de mogelijkheden voor ouderen om levens van anderen te redden. Een groot deel van de gebruikte donororganen komt van namelijk van 56-plussers. Vorig jaar was bijna de helft van de donoren 56 jaar of ouder en dankzij hen zijn honderden levens gered.

Houdbaarheidsdatum

Huid en hoornvliezen zijn tot hoge leeftijd bruikbaar en op nieren en levers zit geen houdbaarheidsdatum, aldus het ministerie. Ziekte, medicijngebruik of een ongezonde levensstijl zijn evenmin reden om geen donor te worden, luidt de oproep in de campagne.

Wachtlijst

Bijna 6 miljoen Nederlanders zijn geregistreerd als donor. Daar moeten volgens VWS en de transplantatiestichting meer mensen bijkomen. In 2015 overleden er namelijk nog 134 mensen die op de wachtlijst voor een donororgaan stonden.

Wist u dat er op nieren en lever geen houdbaarheidsdatum zitten?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    SimoneS says:

    Fijn dat er aandacht komt voor donoren in de hogere leeftijdscategorie. Vaak nog wel een taboe onderwerp voor deze categorie. En, senioren moeten niet gaan denken dat hun organen straks te ‘oud’ zijn! We zijn zo ontzettend zuinig op onszelf, onze kinderen en kleinkinderen en andere dierbaren. Gun anderen óók een langer, gezonder, gelukkiger leven. De wetenschap dat ik na mijn dood nog zo’n prachtig, positief gebaar ga maken, maakt me nu al gelukkig.

    oosterwijck says:

    Natuurlijk zijn donoren zeer gewenst. In alle soorten en maten. … Het lijkt een heel sociaal gebeuren: ” Mensen helpen mensen, geheel belangeloos”. Waar zie je dat nog in deze tijd? … Maar niet de artsen, … die zeggen niet, we zullen geheel belangeloos, die arme sukkelaars helpen! … Nee die vragen (en krijgen) de volle mep. Die verdienen er goed aan. IK stel voor, dat iedereen die een donor lichaamsdeel moet ontvangen, dit chirurgisch werk ook gedoneerd krijgt door een arts. Waarom geldt hier eenrichtingsverkeer? Waarom moet de ene partij de onderdelen gratis aanleveren en verdiend de andere partij er grof aan? … Maak eens een vergelijk met het garagebedrijf. De garagehouder vraagt gratis onderdelen voor de reparatie van auto’s van arme sukkelaars en vervolgens vragen ze topprijzen om deze onderdelen te monteren. En worden daar rijk mee. Nu even terug naar de gezondheidszorg. … Ik weet zeker dat heel veel mensen, gevoelsmatig bezwaren hebben tegen dit systeem. Het is niet duidelijk, wat een arts daaraan verdiend, omdat de ziektekosten verzekering er tussen zit, maar de meeste mensen zijn zich bewust, dat hier iets niet klopt. Ik weet dat het leveren van onderdelen niet commercieel mag worden, dat ben ik me bewust. Maar het monteren van die onderdelen, mag ook niet commercieel worden en dat is het nu wél. Ik stel voor dat we die discussie eens openbaar voeren. Ik, als oudere, lever in ieder geval geen onderdelen, niet voordat ze gratis gemonteerd worden. Bovendien heb ik nog een ander (vergelijkbaar) gevoel van onrechtvaardigheid: Ik, als oudere (vanaf 55 jaar), ben afgedankt door de maatschappij. Ik kreeg daarbij een gevoel van waardeloos zijn, nutteloos zijn, niets meer betekenen voor de samenleving. Maar toen ik thuis zat, achter de geranium, kwam er iemand aan de deur, met de vraag voor (gratis) vrijwilligerswerk. Het was om mij te helpen, voor mij 100 anderen. Daarbij kreeg ik hetzelfde gevoel, als bij donoren. Ik ben alleen iets waard, als ik mezelf gratis voor niets weggeef, zodat anderen, aan mij kunnen verdienen. Ik stel voor: Niemand doet nog vrijwilligerswerk. Om de zelfde redenen als, Niet doneren. …