Oranje Leeuwinnen naar de Olympische Spelen, ondanks controversiële Nations League-opzet? Zo zit het
Publicatiedatum: 13 december 2023
Zijn de Oranje Leeuwinnen van de partij tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs? De nationale vrouwenvoetbalploeg is hard op weg, maar is nog steeds niet zeker van deelname. En dat heeft te maken met de wonderlijke opzet van de kwalificatiecyclus, via het Nations League-toernooi. Welke obstakels hebben de Oranje Leeuwinnen al overwonnen en welke hobbels liggen er nog, op weg naar Parijs?
Controverse 1: Leeuwinnen met Engeland en Schotland in de poule
Aan het olympische vrouwenvoetbaltoernooi in 2024 doen slechts 12 landen mee, waarvan 3 uit Europa. Frankrijk is als gastland al zeker van een ticket, de overige 2 startbewijzen zijn voor de best presterende landen in de Nations League. In het mannenvoetbal is dit toernooi al langere tijd vaste prik, maar de Nations League voor vrouwen is aan zijn allereerste editie toe.
Deze 1e uitgave van de Nations League zorgt direct voor controverse. De Oranje Leeuwinnen zitten namelijk in een poule met Engeland én Schotland. Die 2 landen spelen in de laatste speelronde tegen elkaar, in de wetenschap dat alleen de nummer 1 in de poule doorgaat naar de finaleronde. En dat het doelsaldo van Nederland en Engeland de beslissende factor wordt. En dat Engeland en Schotland, bij plaatsing van 1 van beide landen, als Team Great Britain samen naar de Spelen gaan.
De Engelsen winnen op 5 december 2023 met liefst 0-6 van het al uitgeschakelde Schotland. Voor de thuisploeg komt het dus niet slecht uit als Engeland de poule wint. Maar Nederland speelt tegelijkertijd tegen België en wordt op miraculeuze wijze alsnog 1e in de groep. Als de blessuretijd in Tilburg ingaat, staat het nog 2-0. Maar Damaris Egurrola maakt er met 2 rake kopballen eigenhoofdig 4-0 van. En daardoor eindigt Nederland met 1 doelpunt verschil bovenaan en plaatst het zich voor de finaleronde.
Controverse 2: gastland Frankrijk bij laatste 4
Deze finaleronde bestaat uit 2 halve finales, 1 finale en een wedstrijd om het brons. In principe gaan de olympische tickets naar de 2 finalisten. Het lijkt een weinig complexe opzet, ware het niet dat Spelen-organisator Frankrijk 1 van de 4 deelnemers is. De loting voor de halve finales op dinsdag 23 februari 2024: Spanje-Nederland en Frankrijk-Duitsland. Wint Nederland in Spanje, dan is het meteen geplaatst voor de Olympische Spelen. Gebeurt dat niet, dan moet Frankrijk van Duitsland winnen. In dat geval volgt nog een herkansing in de wedstrijd om plek 3 tegen Duitsland, waar het laatste olympische ticket dus op het spel staat.
Controverse 3: eerst uitwedstrijd, daarna thuiswedstrijd
De Oranje Leeuwinnen hebben het in elk geval niet getroffen met de loting, die een uitwedstrijd tegen de kersverse wereldkampioen van 2023 heeft opgeleverd. “Dat is sportief gezien dramatisch. Laten we dit dan gewoon in een neutraal land en onder neutrale omstandigheden doen”, reageert bondscoach Andries Jonker. “Ik vind dat deelnemende landen bezwaar moeten aantekenen, zodat er over 2 jaar een toernooi wordt georganiseerd dat gebaseerd is op eerlijkheid.” Nederland speelt de finale of de wedstrijd om plek 3 overigens wel in eigen land, op woensdag 28 februari 2024. De speelsteden in Spanje en Nederland worden later bekend.
De olympische historie van Oranje en de Leeuwinnen
Mochten de Leeuwinnen zich alsnog plaatsen, ondanks alle controverses en complicaties in de Nations League, dan is het voor de 2e keer present op de Spelen. De uitgestelde Spelen van Tokio in 2021 zijn geëindigd na de kwartfinales, met een verloren penaltyreeks tegen de Verenigde Staten. De kwartfinales zijn ook het eindstation bij de laatste deelname van de mannen, tegen Argentinië tijdens Peking 2008. Voor eremetaal moeten we ruim 100 jaar terug in de tijd. De mannenploeg heeft in 1908 (Londen), 1912 (Stockholm) en 1920 (Antwerpen) brons veroverd.
(Bron: Archief, ANP, UEFA, KNVB, NOS. Foto: Gerrit van Keulen/ANP)