Kwetsbaarheidstest

Opereren boven de 70 jaar? Kwetsbaarheidstest om antwoord te geven op die vraag

Een operatie uitvoeren bij patiënten van boven de 70 jaar is niet altijd het beste voor de patiënt zelf, maar het onderwerp ligt gevoelig. Uit onderzoek blijkt dat opereren soms erg slecht uitvalt, maar hoe kan de beste keuze worden gemaakt? Een kwetsbaarheidstest kan hierbij voor handvatten zorgen.

Kwetsbaarheidstest

Sinds kort worden patiënten boven de 70 jaar die binnenkomen op de spoedeisende hulp en de polikliniek in het LUMC in Leiden en het Haagse Hagaziekenhuis gescreend op kwetsbaarheid. Bij deze kwetsbaarheidstest worden vragen gesteld over medicatie, geheugen en zelfstandigheid. Daarmee bepaalt de arts wat de kansen zijn op sterfte of forse achteruitgang als de operatie achter de rug is.

Sterk genoeg voor operatie?

Aanleiding voor de test zijn de uitkomsten van een onderzoek van het LUMC en een aantal andere ziekenhuizen. Daaruit is gebleken dat 10 procent van de 70-plussers die op de spoedeisende hulp terecht komen binnen 3 maanden overlijdt. Bij 20 procent is er binnen 90 dagen een forse achteruitgang geconstateerd. Ronne Mairuhu, internist in het Hagaziekenhuis, vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat de kwetsbaarheidstest bepaalt of een 70-plusser wel sterk genoeg is voor een zware behandeling, zoals bijvoorbeeld een chemokuur. “Meestal gaat het om ingrijpende behandelingen, waarbij de kans op complicaties groot is. Vaak blijkt dat patiënten openstaan om erover te praten.” Mairuhu benadrukt dat de beslissing samen met de patiënt wordt genomen, in het bijzijn van familie. “Heel vaak gaat het over de kwaliteit van leven, niet over levensverlenging. Je moet nadenken over wat je iemand aandoet als je chemotherapie geeft.”

Taboe

GroenLinks wil het taboe op ‘overbehandeling’ doorbreken. Omwille van patiënt én kosten, is maandag 23 april 2018 te lezen in het NRC. GroenLinks pleit er in een initiatiefnota over ouderenzorg (‘Lachend Tachtig’) voor dat iedere oudere die in het ziekenhuis terechtkomt voortaan gescreend wordt op kwetsbaarheid. Onder meer om zo onnodige ‘overbehandeling’ te voorkomen. Volgens GroenLinks is dit beter voor ouderen, die vaak helemaal niet in de ‘behandelmolen’ terecht willen komen. Daarnaast kan het ook helpen de zorgkosten te beperken. Volgens Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet doorbreekt GroenLinks hiermee een politiek taboe: het wordt in Den Haag als een risico gezien om te praten over het beperken van medische handelingen om kosten te besparen. “Van dat taboe moeten we maar eens af. Ik heb juist vanuit ouderen zelf gedacht. Die willen niet eindeloos geopereerd worden, zwakker uit het ziekenhuis komen, en niet goed meer herstellen. Als je zo denkt, dan is deze discussie helemaal niet eng.”

Kosten behandeling

Artsen en wetenschappers bespreken het onderwerp leeftijd en kosten al langer. Zij kijken daarbij hoe oud patiënten zijn en hoe vitaal. In 2006 heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een bovengrens voorgesteld, voor de maximale prijs van een ‘gewonnen gezond levensjaar’. Dat is op 80.000 euro neergekomen. Als een behandeling duurder uitvalt dan 80.000 euro per gewonnen gezond levensjaar, zou die in principe niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. De politiek heeft het advies niet overgenomen.

(Bron: NOS, NRC)

Geef een reactie

Reacties (7)

    oudmaarnognietdood says:

    Dit is waar ik al heel lang bang voor ben. Een zeer gevaarlijke mening van GroenLinks. Vooral ook omdat het financiële aspect er nadrukkelijk doorheen fietst en dat is zeer kwalijk. Het is toch niet te geloven! Eerst moeten we werken tot 67, kun je 3 jaar van je pensioen genieten en kom je met 70 toch echt in de afdankingsfase. Je moet maar zien te bewijzen dat je nog fit bent. Heb je toevallig net een inzinking, kun je dus pech hebben. Het is al zeer eenvoudig om iemand dement te verklaren, dan zal “niet fit” ook wel niet moeilijk zijn. Ben ook zeer benieuwd naar de gemiddelde leeftijd van de “Groenlinksers”. Misschien de helft van de Max-leden?
    Gaan de “glaskijkers” straks het lot van de ouderen bepalen? De tijd vliegt, ook zij zijn 70 voor ze er erg in hebben.

    Palmboom says:

    Mijn moeder was 77 jaar toen er een hartoperatie heeft plaats gevonden.
    Mijn moeder is nu 87 jaar.
    Mijn moeder viel eind 2016 van de trap 13 treden naar beneden. Ze belanden in het LUMC daar vertelde een jonge arts je moeder gaat dood ze heeft een bloeding in haar long, gebroken ribben en schouder uit de kom. Ik stond er op dat mijn moeder geholpen zou worden. De arts vond dit geen goed idee, ging zelfs ASN mijn moeder vertellen mevrouw u gaat dood als wij u gaan helpen???? U boos kan je dan al worden. Mijn moeder is toch geholpen met tegen zin van de artsen en woont nu alweer 2 jaar in een verzorgingshuis op een eigen kamer. Het LUMC maakte in de 4 mnd dat mijn moeder daar verbleef de ene na de andere fout bewust?? Verkeerde medicijnen Bijv. Hadol waar je erg van in de war kan raken. Soms geen eten. Verkeerde info of helemaal geen info als mijn moeder naar een andere afdeling ging. Een arts vertelde zelfs dat dit vaker gebeurt en zelfs dagelijks verkeerde medicijnen werd gegeven aan patiënten , dit was heel normaal volgens haar. Als ouderen wordt je niet gehoord en doe je er niet meer toe kwam mij over. Als je geen kinderen heb die voor je vader of moeder opkomt kom je in het LUMC zeker aan het eind van je leven.
    Mijn moeder en ik zelf willen nooit meer in het LUMC geholpen worden. Zelfs de overdracht was moeilijk en zaten de afdelingen met elkaar in de clinch waardoor mijn moeder uit eindelijk zolang daar moest blijven. Ja hoe duur zijn de kosten dan als ziekenhuizen zo om gaan met mensen. Voor mij bestaat er maar één ding het LUMC moet zich diep schamen om zo met ouderen om te gaan en zeker ook groen links die dit oppert en omarmt.

    oma100 says:

    wat word/is dit voor een land ?een heel gevaarlijk land voor senioren mogen we zelf nog iets beslissen ik krijg terug in de tijd visioen als je niets meer opbrengt en kost weg ermee !!!! brrrrrrr

    Williaan says:

    Mijn buurman 82 j werd steeds magerder, trager, erg moe en benauwd, fietsen ging niet meer, ja dat krijg je met een oud lijf :/
    Maar een longfoto maken, uitslag geen long problemen, maar een plekje, misschien kalk of zo iets.
    De arts vertrouwde het echter niet en deed verder onderzoek, kanker plekje en tevens in de lymfe.
    Het zag er niet best uit, toch maar een zware chemokuur gedaan, was er echt doodziek van.
    Hij leek wel een wandelend lijk. Maar het heeft geholpen hij fietst en werkt in de tuin als van ouds en is inmiddels 86 jaar terwijl de artsen hem nauwelijks een kans gaven.

    oosterwijck says:

    Wat moet Nederland dan? Als de Staat der Nederlanden, de pensioenen niet mag verlagen, moet het maar op een andere manier. Het moet uit de lengte komen of uit de breedte. Maar de uitgaven aan het gepeupel zullen minder worden. Nu nog euthanasie voor (geestelijk) gehandicapten. Het nazi regiem heeft veel ideeen nagelaten.

    Bezorgde persoon says:

    Die dit heeft uitgevonden moeten ze dan ook maar niet meer helpen
    Ik betaal me groen en geel aan zorg kosten en eigen bijdrage
    Ik heb prostaat kanker en als het aan Groenlinks ligt mag ik niet meer geholpen worden
    Ga je schamen

    JosephusJM says:

    SPOORWEGOVERGANG ?
    Ik ben een redelijk gezonde 70plusser met een goed leven. Gebruik wel mijn gehele eigen risico, maar wil de gemeenschap niet NU en niet LATER tot last zijn. Maar ook niet mezelf belasten met ellenlange behandelingen die veel geld kosten voor de maatschappij, en waarbij ikzelf niet vrolijker van wordt.
    Ik zou heel graag mijn levenseinde in eigen regie bepalen, bijv door euthanasie. Maar helaas is dat een bijna onmogelijk pad om te bewandelen als je niet voldoet aan onmogelijke eisen die door tig instanties beoordeeld moeten worden.

    Dus heb ik al mijn favoriete spoorwegovergang uitgekozen waarbij ik ongezien afscheid kan nemen van mijn (nu nog)fantastische leven (met bij voorbaat de welgemeende excuses aan de machinist en de first offenders) …

    ÓF gaan het Nederlandse Volk, de Regering en de Politieke Partijen onderhand eens positief nadenken over en meewerken aan de ideëen van Coöperatie Laatste Wil (laatstewil.nu). Belachelijk hoe deze organisatie zoveel tegenwerking ervaart, terwijl zij een zéér menselijk alternatief voor mijn plan voorstaan.
    Ik wens iedereen (en ook mijzelf straks) veel wijsheid met je voornemens / beslissingen.