Op vakantie naar het buitenland? Pas dan op voor deze insecten
Publicatiedatum: 3 juli 2019
De komende maanden trekken we er massaal weer op uit. Boven aan de vakantielijsten staan landen als: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Griekenland. Een heerlijk vooruitzicht, maar voorzichtigheid is geboden. Want in deze landen komen dieren en insecten voor waarvoor u moet oppassen.
Huissteekmug met westnijlvirus
Zo worden we onlangs nog door de Griekse autoriteiten gewaarschuwd voor muggen met het westnijlvirus. Dit virus brengt de huissteekmug over op mensen via de steek. De huissteekmug komt ook in Nederland voor, heeft het virus (nog) niet omdat het nog te koel is in ons land. De meeste mensen die besmet raken, worden niet ziek. Wie wel ziek wordt, krijgt last van hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree, buikpijn en huiduitslag. In het meest ernstige geval kan het leiden tot hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen. Met name ouderen met een verzwakt immuunsysteem hebben een verhoogd risico. Er is geen medicijn of vaccin tegen westnijlkoorts. Artsen kunnen mogelijk wel iets geven om de klachten te verminderen. Een gewaarschuwd mens telt voor 2, dus draag bedekkende kleding, vermijd stilstaand water en gebruik een antimuggenmiddel met DEET erin. Slapen onder een klamboe is ook het advies.
Reuzenteek gezien in Duitsland
Wie naar Duitsland op vakantie gaat moet oppassen voor de reuzenteek. Recent zijn is daar de zogenaamde hyalomma-teek gevonden. Het dankt zijn naam, reuzenteek, aan het feit dat hij wel 3 keer groter is dan een gewone teek. Deze teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen. Zo dragen de reuzenteken bijvoorbeeld het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt bij zich. Dit virus verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en kan leiden tot leverschade. Neem op reis altijd een tekenpincet mee. Als u eropuit gaat, draag dan bedekte kleding en spuit de kleding in met een insectenwerend middel. Dit kan helpen, maar een beet helaas niet helemaal voorkomen. Controleer na de wandeling of er een teek op uw huid zit. Zo ja, haal hem dan zo snel mogelijk weg. Hoe langer hij in de huid zit, hoe groter de kans dat hij een ziekte overbrengt. Noteer de datum waarop u de teek verwijderd en houd de plek in de gaten. Heeft u klachten, schroom dan niet en ga naar de huisarts.
Zandvliegen rondom de Middellandse Zee
Ligt u graag aan het strand? Dan moet u oppassen voor zandvliegen. Ze komen veel voor op de stranden van Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Zandvliegen plassen op de huid terwijl ze bloed zuigen. Die plas jeukt verschrikkelijk en de jeuk wordt alleen maar erger als u gaat krabben. Behalve jeuk kunnen zandvliegen de infectieziekte leishmaniasis overbrengen. Leishmania infantum is een soort die rondom de Middellandse Zee voorkomt en daar vanuit honden of ratten door zandvliegen naar de mens wordt overgebracht. Zandvliegen zijn vooral rond de schemering actief. Draag bedekkende kleding en gebruik een insectenwerend middel.
Bedwantsen in hotelbedden
Wie voor de komende zomer een hotelkamer heeft geboekt, doet er goed aan om het bed te controleren op bedwantsen. De bedwants verstopt zich in menig hotelmatras, want van licht houdt hij niet. Overdag verstoppen ze zich in de naden van het matras en de lattenbodem. Hun beet kan een enorme jeuk veroorzaken. We kunnen er niet ziek van worden, maar vervelend is het wel. Het kan zelfs wel een paar weken duren voor de bultjes verdwenen zijn. Het platte, eivormige bruine beestje is niet veel groter dan een appelpitje verraden zich hooguit door de bruine kleur die zij afscheiden. Helaas is zelf verwijderen niet mogelijk, dat moet een gespecialiseerd bedrijf doen. Dus vermoedt u dat de bedwants in uw hotelmatras zit, meld dit dan direct bij de receptie van het hotel. Wees bij terugkomst van vakantie voorzichtig met het uitpakken van uw koffer als u vermoed dat er een bedwants in uw matras zat. Het beestje reist gemakkelijk mee in de koffer. Pak de koffer buiten uit en was kleding, indien mogelijk, op 60 graden.
Pieterman duikt op langs de kust
Geen insect, maar een dier dat zich op steeds meer plekken laat zien, is de zeer giftige pieterman. Het visje duikt steeds vaker op in de Noordzee en is al regelmatig langs de Belgische kust gesignaleerd. Het zandkleurige visje van gemiddeld 10 centimeter houdt zich schuil in het zand in ondiep water. Hoe kan zo’n klein visje kwaad zult u denken? Door op hem te gaan staan. Doordat u ze niet ziet, kunt er per ongeluk op staan waarop de pieterman zijn stekels opzet die vervolgens in uw voet terecht komen. De voet kan gaan zwellen en u kunt last krijgen van misselijkheid, hartkloppingen, koorts en duizeligheid. Het gif van de vis breekt af bij hoge temperaturen. Het is dus van groot belang om het aangedane lichaamsdeel zo snel mogelijk te verwarmen tot 45 graden. Is er geen warm water voorhanden, spoel dan met zeewater en gebruik een hot- of coldpack. Verwijder vervolgens eventueel achtergebleven stekels met een pincet. Twijfelt u, raadpleeg dan een arts.
Eiken- en dennenprocessierups
De afgelopen weken zijn we overspoeld met berichten over de eikenprocessierups. Het zorg niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen voor enorme overlast. Daarnaast rukt de dennenprocessierups van het zuiden op naar het noorden. Deze rups komt vooral voor in Frankrijk, Spanje en Italië, maar inmiddels is hij ook gesignaleerd in de Ardennen. Deze rups heeft nog meer haren dan de eikenprocessierups. De klachten zijn wel hetzelfde: huidklachten en irritatie van de ogen en luchtwegen. Let dus goed op waar u uw caravan, camper of tent neerzet.
Lees ook: Eikenprocessierups-plaag 2019: veel overlast, maar ook lichtpuntjes, Last van zomerse jeuk? Dit kunt u eraan doen, Teken komen meestal niet alleen, Tips om een tekenbeet te voorkomen en Tekenbeet.