arts

Ook zonder corona is de (huis)arts er voor u

Het Nederlandse zorgsysteem is in de ban van het coronavirus. Daardoor gaan spreekuren van huisartsenpraktijken niet door en hebben ziekenhuizen veel afspraken moeten afzeggen. Dit betekent overigens niet dat mensen zonder coronagerelateerde klachten geen aanspraak meer kunnen maken op zorg.

Nog naar de dokter zonder corona?

Op de nieuwswebiste nu.nl beantwoordt de Nijmeegse huisarts Edwin de Vaal elke week een opvallende vraag uit zijn praktijk. In zijn jongste bijdrage staat het vraagstuk ‘kan ik in deze tijd van het coronavirus nog wel naar de huisarts voor andere klachten?’ centraal.

Deze vraag zullen veel Nederlanders met ‘reguliere’ gezondheidsklachten zich momenteel stellen, want alles staat natuurlijk in het teken van corona. Huisartsen draaien overuren en in de ziekenhuizen liggen de intensive care-afdelingen vol met coronapatiënten. Er lijkt geen ruimte meer te zijn voor mensen die andere zorg nodig hebben. Toch is dat niet waar.

Bellen kan altijd

Zo is de telefoonlijn van de huisartsenpost echt niet alleen bedoeld voor coronavragen. “Je kunt voor álle klachten waarover je zorgen of twijfels hebt nog steeds gewoon contact opnemen met de huisartspraktijk. Er is nog steeds een assistente die je telefonisch te woord kan staan en samen met jou kijkt wat de beste oplossing is: of je echt door een dokter moet worden gezien, of dat verder overleg en behandeling misschien ook per telefoon, mail of in sommige gevallen beeldbellen mogelijk is”, zegt Edwin de Vaal hierover in het artikel op Nu.nl.

Ook MAX-huisarts Ted van Essen benadrukt dat het belangrijk is dat mensen met klachten contact opnemen met hun huisarts. “Soms durven mensen niet naar de praktijk te komen vanwege de angst dat ze daar het corona virus oplopen. De meeste huisartspraktijken scheiden juist heel goed de stroom patiënten met en zonder luchtwegklachten, dus daar hoeft men niet bang voor te zijn. Huisartsen handelen meer klachten telefonisch af en dat kan heel goed. Loop dus niet het risico door met onduidelijke klachten te lang door te lopen, maar overleg even telefonisch of het nodig is om de dokter te zien.”

Meld klachten vooral wel

Ondanks dat het dus wel kan, pakt lang niet iedereen de telefoon bij medische twijfels. Zo worden cardiologen een stuk minder gebeld door huisartsen die willen overleggen over een eventuele doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daarom roept de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) hart- en vaatpatiënten op om hun klachten te blijven melden bij hun behandeld arts. “Het is belangrijk dat u niet te lang doorloopt met ernstige klachten”, aldus de vereniging op de eigen website.

Toch naar het ziekenhuis

Ook de beroepsvereniging voor artsen die op de spoedeisende hulp werken roept mensen die acuut hulp nodig hebben op om gewoon te komen. Dit omdat in sommige ziekenhuizen het aantal mensen dat binnenkomt met pijn op de borst, een gebroken been of andere spoedeisende klachten met 50 procent is gedaald. Deze afname is deels te verklaren doordat mensen minder sporten en minder deelnemen aan het verkeer, maar dit zijn niet de enige redenen. Volgens Annemarie van der Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisendehulp Artsen, blijven mensen ook weg uit angst voor een coronabesmetting of omdat zij het zorgsysteem niet nog verder willen belasten.

Minder effectief

Toch is het belangrijk dat mensen die spoedeisende hulp nodig hebben zich nog steeds melden. Want, zo zegt Van der Velden tegen de NOS: “hoe later je komt, hoe minder effect de behandeling heeft.”

(Bron: NOS, NRC, NVVC, NVSHA)

Geef een reactie