lichamelijke klachten

Online zoeken naar betrouwbare info over lichamelijke klachten: zo doet u dat

Een lichamelijke klacht? Zoek online op de symptomen en binnen 1 seconde heeft u uren aan leesmateriaal. Vermoedelijk klopt lang niet alle informatie. Hoe zorgt u ervoor dat u enkel stuit op betrouwbare info over lichamelijke kwalen?

Weet waar u zoek

Online zoeken wat bepaalde symptomen betekenen: heel veel mensen doen dit. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder 7.015 panelleden blijkt dat 81 procent het internet gebruikt om de oorsprong van lichamelijke klachten te achterhalen.

Doet u dit ook weleens? De kans is dan aanzienlijk dat uw startpunt een zoekmachine is. Nadeel daarvan is dat u overspoeld wordt met allerlei informatie die soms lastig te toetsen is. Bovendien kan zo’n informatiestroom ongerustheid aanwakkeren, omdat aan feitelijk onschuldige klachten soms de ergste ziektes worden toegeschreven.

Dokter Teds Spreekuur
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur

Gezaghebbende websites

Dit elimineert u allemaal door te zoeken op websites van ziekenhuizen of instantie met verstand van zaken. De website thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), is bijvoorbeeld een handige bron. De site gebruikt wetenschappelijke richtlijnen die Nederlandse huisartsen ook hanteren. Als de richtlijn wordt aangepast, wordt ook de informatie op de site gewijzigd. Zodoende kunt u er dus vanuit gaan dat de informatie klopt en niet verouderd is.

Op thuisarts.nl kunt u zoeken op allerlei soorten klachten. Vindt u het lastig om uw kwaal te definiëren? U kunt op de site ook zoeken op lichaamsdeel. U kunt dan het deel aanklikken waar het ongemak zit, waarna u een lijst te zien krijgt met mogelijke aandoeningen die hier kunnen voorkomen.

Zoek bij stichtingen

Heeft u al een vermoeden wat er aan de hand is, en wilt u dit graag verifiëren? Dan kan het handig zijn om een website van een gespecialiseerde stichting te raadplegen. Denk aan de Maag Lever Darm Stichting, KWF kankerbestrijding of het Diabetes Fonds.
Vaak staan er op de websites van deze stichtingen ook links naar andere platformen die u van informatie kunnen voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de site van een patiëntenfederatie. Daar hebben ze vaak ook een forum waarop ervaringsdeskundigen hun verhalen delen. Een voorbeeld is diabetestrefpunt.nl, van de Diabetes Vereniging Nederland. Het is natuurlijk niet zo dat de mensen op zo’n forum per definitie een medische achtergrond hebben, maar een forum dat gelieerd is zo’n vereniging kan meer vertrouwen wekken dan een algemenere vraagbaak waar u toevallig op bent gekomen tijdens een rondje googelen.

Vraag uw huisarts

Wat ook handig kan zijn, is uw huisarts vragen wat hij of zij adviseert als online bron. Dit kunt u bijvoorbeeld doen nadat er een bepaalde kwaal is vastgesteld bij u en u wat meer informatie zoekt.

(Bron: Thuisarts.nl, Margriet, Consumentenbond, Diabetes Fonds, Diabetes Trefpunt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie