Onderzoek voor herstel van reukverlies na corona-infectie
Publicatiedatum: 4 januari 2022
Bij ongeveer 2 op de 3 mensen die te maken krijgt met een corona-infectie, treedt reukverlies op. Gelukkig komt bij het merendeel van deze mensen de reuk binnen enkele weken weer terug. Maar helaas niet bij iedereen. Het niet kunnen ruiken heeft grote invloed op het dagelijks leven en er is ook (nog) geen behandeling voor. Het UMC Utrecht denkt te weten waar het aan ligt en ook welk medicijn daar mogelijk bij helpt. Dit gaan zij onderzoeken en u daar hebben ze uw hulp bij nodig.
Prednisolon
De onderzoekers denken dat een ontsteking rondom de reukzenuw een belangrijke rol speelt bij de aanhoudende klachten. Dit soort ontstekingen zijn te remmen met prednisolon. Dit is een sterke ontstekingsremmer. Maar of dit medicijn ook een rol kan spelen bij reukverlies na een corona-infectie, dat moet nog nader onderzocht worden.
Reuktraining
Met dit onderzoek hopen de onderzoekers vast te kunnen stellen dat prednisolon helpt bij het herstel van reukverlies. De onderzoeksgroep zal uit 116 personen bestaan waarvan de helft prednisolon krijgt en de andere helft een placebo (een pil zonder werkzame stoffen). Naast het onderzoek wordt ook een reuktraining gegeven. Deze training bevordert het herstel van de reukzenuw.
Deelname aan het onderzoek
Wilt u meedoen aan het onderzoek? U moet dan in ieder geval 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast moet u in de afgelopen 12 weken de diagnose COVID-19 hebben gehad uit een officiële PCR-test en minimaal 4 weken of langer reukverlies hebben. Het onderzoek duurt 12 weken en in die periode wordt u 2 keer verwacht in het UMC in Utrecht. Die bezoeken nemen ongeveer 2 uur in beslag. Dit onderzoek is niet voor mensen die al voor corona last hadden van reukverlies.
Wilt u meer weten over het onderzoek of u aanmelden? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via reukcovid@umcutrecht.nl Vergeet niet in uw mail uw telefoonnummer te zetten zodat zij contact met u op kunnen nemen.
Dit onderwerp wordt besproken met hoofdonderzoeker en KNO-arts Digna Kamalski, in Tijd voor MAX op 4 januari 2022.