Onderzoek naar effect van bloeddruk op gedrag dementerenden
Publicatiedatum: 16 augustus 2017
Probleemgedrag is veelvoorkomend bij ouderen die aan dementie lijden. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan onderzoeken of er een verband is tussen dit gedrag en de bloeddrukverlagers die veel alzheimerpatiënten slikken. Het schijnt zo te zijn dat een onderdrukte bloeddruk zaken zoals boosheid, dwalen of apathie aanwakkert.
Hoge bloeddruk = minder agressief
Het onderzoek wordt uitgevoerd in 9 verpleeghuizen in Zuid-Holland. Daar krijgen de dementerenden geleidelijk steeds minder bloeddrukverlagers, zodat de wetenschappers kunnen zien of dit invloed heeft op hun gedrag. Dit onderzoek is gestart omdat er duidelijke aanwijzingen zijn dat een hoge bloeddruk juist voordelen heeft voor ouderen met dementie. Hoogleraar eerstelijnsgeneeskunde Jacobijn Gussekloo licht toe op de site van het LUMC: “Het klinkt wellicht een beetje gek, maar we weten uit verschillende studies dat het voor kwetsbare ouderen best gezond is om een hogere bloeddruk te hebben.”
Kwaliteit van leven
In het geval van dementerende zorgt een hoge bloeddruk er vermoedelijk voor dat probleemgedrag wordt gereduceerd, terwijl een lage bloeddruk het juist bevordert. De boosheid, de apathie of het dwalen is zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving erg vervelend. Teven is het een smet op de kwaliteit van leven van de patiënt. De wetenschappers denken dat deze de levensvreugde toeneemt zodra dementerende minder vaak op een problematisch manier gedragen.
Geen extra pillen
Mocht het onderzoek inderdaad uitwijzen wat de wetenschappers hopen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor dementerenden. Gussekloo: “Nu zien we vaak dat ouderen kalmerende middelen krijgen om bijvoorbeeld de agressie tegen te gaan. Maar als we het probleemgedrag kunnen verminderen door juist te stoppen met bloedrukverlagers in plaats van door extra pillen voor te schrijven, dan zou dat fantastisch zijn.”
Wanneer het onderzoek precies start is nog onbekend. Wel is duidelijk dat het in totaal 4 jaar duurt.
(Bron: site LUMC, ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Oh wéé, uitkijken. Ben geen dokter. Geen idee van wat bloeddrukverlagers precies voor ons moeten doen. Nú, wanneer we “op leeftijd” zijn? Maar…. Zou het kunnen dat boosheid, dwalen en apathie gedragsveranderingen of gewoon gedragingen zijn die kunnen optreden als zorg en aandacht verslappen? Als we het als samenleving wel best vinden, dat draagvlak? De zorg en ondersteuningstent sluiten en men zoekt het maar uit? En hoe kijkt de farmaceutische industrie aan tegen de voornemens geen bloeddrukverlagers te verstrekken. Of anders die drugs die ouderen die zich “problematisch gedragen” krijgen toegediend? Als daar maar geen koppen van gaan rollen. Jaaa…mevrouw Gussekloo? Al met al is wel een gedoe, die ouderen. Het wachten is op een jong, dynamisch bedrijf met de naam “Old folks friend”. Die weten er wel raad mee.