Ondervoeding sluipt erin
Goed eten is van levensbelang, maar soms is het voor ouderen lastig om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ondervoeding ligt op de loer en de gevolgen voor ouderen zijn groot; ze worden er ziek van. MAX zet de tanden in ondervoeding en besteedt aandacht aan dit probleem.
Lege koelkast
“Als ik bij ouderen in de koelkast kijk, is die vaak leeg”, zegt ouderenwerker Veerle Sterk uit Haarlem. Zij bezoekt veel alleenstaande ouderen thuis en ziet regelmatig ouderen die geen zin meer hebben om te eten. Speciaal voor deze groep organiseert ze twee keer per week in een buurtcentrum in Haarlem een warme maaltijd. “Ik merk dat slecht eten vaker voorkomt bij ouderen die alleen zijn en weinig sociale contacten hebben.”
Minder spierkracht
Uit landelijk gezondheidsonderzoek blijkt dat van de ouderen die thuiswonen en door de thuiszorg worden bezocht 30% tot 40% ondervoed is. Door ondervoeding hebben ouderen minder spierkracht, waardoor ze sneller kunnen vallen en zelfs in het ziekenhuis belanden. Volgens Marjolein Visser, hoogleraar ‘Gezond ouder worden’, is ondervoeding een groot onzichtbaar probleem. “Familie of medewerkers van de thuiszorg hebben vaak niet door dat iemand ondervoed is of raakt. Wanneer je vier kilo of meer in een half jaar afvalt en niet weet hoe dat komt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Of als je merkt dat kleding heel los gaat zitten.”
Verschillende oorzaken
Geen zin meer hebben om te eten kan volgens Elke Naumann van de Stuurgroep Ondervoeding verschillende oorzaken hebben. “Het kan te maken hebben met chronische ziektes als COPD. Maar ook een slecht kunstgebit of depressieve klachten kunnen ervoor zorgen dat je eetlust verliest.” Ondervoeding kost de samenleving veel geld. Uit onderzoek blijkt dat de maatschappelijke kosten van ondervoeding ongeveer 2 miljard euro bedragen. Elke Naumann en Marjolein Visser vertellen woensdag in Meldpunt! hoe je ondervoeding herkent en wat je er tegen kunt doen.
De tanden in ondervoeding
De uitzending van Meldpunt! is een onderdeel van het crossmediale project De tanden in ondervoeding van MAX. Op onze website vindt u een compleet dossier met onder andere een zelftest voor ouderen en mantelzorgers om ondervoeding bij zichzelf of de omgeving te herkennen. Ook worden er kant-en-klaarmaaltijden onder de loep genomen. Een smaakpanel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chefkok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist), proeft en beoordeelt een twintigtal kant-en-klaarmaaltijden. Dezelfde maaltijden worden in een laboratorium geanalyseerd op aanwezigheid van eiwit, zout, vezels en andere voedingsstoffen. Meldpunt! maakt de resultaten van het onderzoek op 19 oktober in de uitzending bekend.
Meldpunt!, iedere woensdag om 19.20 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Heel goed initiatief. … Het moet mogelijk zijn om op kleinschalige basis, kleine groepjes ouderen bij elkaar te plaatsen in een sociaal restaurant. Dat is heel belangrijk om ondervoeding te voorkomen, maar ook om sociale contacten te bevorderen. Samen eten is gezond en geeft plezier voor mensen die eenzaam zijn. Daarmee wordt ook een ander probleem aangepakt, de vorming van de wet voor hulp bij levensbeëindiging. Als ouderen meer plezier beleven, is de wens: “om morgen niet meer wakker te worden”, ook een stuk minder. Deze sociale restaurants, geven ook weer werkgelegenheid, aan jongeren, die nu doelloos thuis zitten en geen toekomst perspectief hebben. Tegen de tijd dat dit onderzoek afgerond is, zal ook de VVD lobby het veld geruimd hebben voor een sociale regering, die geeft om gewone mensen.
Van nabij meegemaakt dat iemand bijna niet meer at en ondervoed was. Heb dat ook bij de thuiszorg aangegeven maar werd weggewuifd. Toen ze zo ziek was dat ze in het ziekenhuis terecht kwam bleek ze zwaar ondervoed en nog 37 kg te wegen. Dus ook met thuiszorg kan iemand ondervoed zijn. Zelfs de huisarts heeft hier de plicht verzaakt. Goed om hier aandacht aan te besteden.