Oncokompas: nazorg met en na kanker
Publicatiedatum: 10 januari 2017
Het overkomt elk jaar zo’n honderdduizend mensen in Nederland: de schok na het aanhoren van de diagnose kanker. Dit gebeurt vaak niet onmiddellijk in de spreekkamer van de dokter, maar thuis als het emotionele gesprek en de consequenties ervan worden overdacht.
Oncokompas
De Vrije Universiteit in Amsterdam en het VUmc Cancer Center hebben nu, na jarenlang testen, voor onmiddellijk ’thuisgebruik’ het Oncokompas ontwikkeld. Een vorm van nazorg per computer voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad. Deze digitale hulp geeft antwoorden en adviezen op alle denkbare vragen over de psychosociale gevolgen van die dikwijls bittere boodschap. Zelfs als de ziekte al jaren overwonnen is.
Digitaal hulpmiddel
Het is voor het eerst dat er voor patiënten met kanker een digitaal hulpmiddel beschikbaar is dat is samengesteld op grond van wetenschappelijk onderzoek en leidt tot een gericht advies. De meest recente kennis en medische richtlijnen zijn erin verwerkt. Bovendien is Oncokompas ontwikkeld met een team van experts: artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, maatschappelijk werkers en ervaringsdeskundigen. De deelnemende professionals begeleiden dagelijks mensen met kanker.
Gericht advies
Om tot een gericht advies te komen, gebruikt Oncokompas een zorgvuldig samengestelde vragenlijst. Adviezen, tips en suggesties die hieruit voortkomen, zijn toegespitst op de situatie van de kankerpatiënt. Ze kunnen helpen om gegeven de omstandigheden te leven zoals de dat graag wil. De vragen die worden gesteld, hangen af van de antwoorden die gegeven worden. De patiënt beantwoordt alleen vragen die op zijn of haar situatie van toepassing zijn. De vragen, adviezen, tips en suggesties gaan over leefstijl, lichamelijke veranderingen na kanker, levensvragen en eventuele psychische en sociale gevolgen.
Hoe lang nog?
Soms hebben mensen met kanker maar één vraag: ’Hoe lang heb ik nog…?!’ Maar zo’n 62 procent van alle kankerpatiënten overleeft inmiddels een vorm van de ziekte en loopt gaandeweg óver van vragen. Zij hebben weliswaar een toekomst, maar die gaat wel gepaard met telkens nieuwe vragen. Als uit de antwoorden naar voren komt dat er mogelijkheden zijn om de kwaliteit van het leven verder te verbeteren, de patiënt vrijblijvend advies over hoe ze dat kunnen realiseren.
Nuttig en aanvullend
Het Oncokompas biedt oplossingen op alle gebieden waarin mensen tijdens of na hun ziekte mee te maken kunnen hebben en het Oncokompas kan hierdoor een nuttige aanvulling zijn op de ondersteuning die de patiënten krijgen van bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige. Momenteel is het Oncokompas geschikt voor mensen die kanker hebben overleefd. Er wordt nog gewerkt aan een versie voor patiënten die niet meer kunnen genezen van kanker. Het gebruik van het Oncokompas wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Meer informatie over dit digitale hulpmiddel vindt u op de website van het Oncokompas.
(Bron: VU, VUmc, oncokompas.nl)
Hallo Nederland besteedt in de uitzending van dinsdag 10 januari 2017 om 18.30 uur op NPO 2 aandacht aan dit onderwerp.