Noise cancelling heeft ook nadelen

Noise cancelling op uw koptelefoon: hoe slecht is dat?

U heeft er misschien ook wel eentje in huis: een koptelefoon met noise cancelling. Niet alle koptelefoons zijn uitgerust met deze ruisonderdrukking, die steeds populairder wordt. Sommige mensen gebruiken de functie de hele dag. Maar het gebruik ervan heeft ook een schaduwzijde. Op de lange termijn kunnen er nadelige gevolgen optreden, waarschuwen experts. We zetten ze voor u op een rijtje.

Wat is noise cancelling?

Noise cancelling is een actieve ruisonderdrukking die is ontwikkeld in de jaren 50. Het is bedoeld als middel om geluidsoverlast voor piloten in de cockpit te verminderen. Voor consumenten zijn koptelefoons met geluidsonderdrukking verkrijgbaar sinds 1989. De techniek zorgt er voor dat u uw gehoor kunt afsluiten voor hinderlijke omgevingsgeluiden zoals gepraat in een drukke trein of het gebrom van een vliegtuigmotor. U hoort dan alleen nog maar de muziek waar u naar luistert of de podcast die u op heeft staan. U kunt er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van de noise cancelling zonder dat u audio afspeelt via uw koptelefoon.

Koptelefoons met noise cancelling hebben kleine microfoontjes die het geluid van de omgeving registeren. Via speciale software in de koptelefoon worden vervolgens de geluidsgolven gespiegeld en toegevoegd aan het geluidssignaal dat u wilt horen. Dit zorgt er voor dat al uw omgevingsgeluid wegvalt.

Voordelen van noise cancelling

Vooropgesteld moet worden gezegd dat te veel hard geluid natuurlijk slecht is voor uw oren. Maar niet alleen uw gehoor kan hier last van hebben. Er kunnen ook fysieke problemen optreden. Langdurige blootstelling aan geluidshinder wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het tot depressieve klachten kan leiden.

Koptelefoons met noise cancelling kunnen er aan bijdragen dat u minder wordt blootgesteld aan lawaaiige situaties. Het kan uw oren door de dempende werking van het systeem beschermen tegen geluiden van 85 decibel of hoger. Dit is het geluid van een haardroger. In het MAX-radioprogramma Villa VdB vertelt neurobioloog Brankele Frank dat de techniek er ook voor zorgt dat u zich beter kunt concentreren.

Nadelen van ruisonderdrukking

Dan de kritische kanttekeningen. Want het is niet verstandig om de noise cancelling te gebruiken wanneer er helemaal geen geluidsoverlast in uw omgeving is. Dit kan zelfs een averechts effect hebben, aldus audioloog Erwin Baas in Het Parool. Volgens hem ‘voeden’ we onze oren te weinig waardoor ze ontwennen aan normale geluidsniveaus. Hierdoor krijgt u steeds meer last van normale geluiden. Neurobioloog Brankele Frank vult aan dat u omgevingsgeluid ook nodig heeft om u te kunnen oriënteren. Bovendien kunt u volgens de neurobioloog last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en vermoeide oren.

Oorsuizen
Lees ook: Oorsuizen (tinnitus) ziet niemand, maar het is er altijd

En white noice dan?

Noise cancelling is iets anders dan white noice, ook wel witte ruis genoemd. In een eerder artikel schrijven we al eens over white noise. KNO-arts Dennis Kox vertelt in dagblad Trouw dat er bij white noise echt geluid is. Bij noise cancelling wordt geluid afgestompt, in plaats van dat het erbij komt. “White noise is als de airco in huis, een continu geluid. Je kunt white noise gebruiken als u last heeft van oorsuizen of geluiden in huis. Maar het is niet te vergelijken met noise cancelling.”

noise
Lees ook: Naast White noise is er ook nog Brown en Pink noise. Wat zijn de verschillen?

Verantwoord gebruik van ruisonderdrukking

Volgens audioloog Erwin Baas kunt u noise cancelling goed gebruiken wanneer u zich wilt afsluiten van geluiden in een propvolle trein of tijdens het werken op kantoor. Het is volgens hem wel belangrijk om hierbij dan ook muziek op te zetten om te voorkomen dat het helemaal stil is. Omdat er dan een geluidsprikkeling is, blijven uw oren toch gestimuleerd. Neurobioloog Brankele Frank raadt verder aan de noise cancelling ’s nachts niet te gebruiken. Dit kan de auditieve verwerking in uw hersenen verstoren, waardoor u gevoeliger raakt voor geluid. En zoals met zoveel dingen: gebruik het met mate.

(Bron: Consumentenbond, The Guardian, Trouw, Het Parool, Villa VdB. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    xinixx says:

    Noise canceling ik geef toch de voorkeur aan het Nederlandse ruisonderdrukking. Noise canceling geeft toch de indruk dat het ander geluid uitzet, en ruis onderdrukking dat het achtergrond geluiden verminderd. En dat doet het ook maar je hoort andere geluiden , zij het veel minder, nog wel hoor!
    Ik heb een draadloze koptelefoon met ruisonderdrukking, die ik daarbij ook gebruik met enkel de ruisonderdrukking aan. (zonder de muziek aan kan wel muziek aanzetten maar vind ik niet nodig op dat moment) Als ik moet boren of zagen.
    Dan nog een vraag ik heb last van oorsuizen en ja het is niet weg maar als ik die koptelefoon opzet met enkel ruisonderdrukking aan geeft het verlichting , zo lijkt het.