Nog 8 verpleeghuizen op zwarte lijst
Publicatiedatum: 1 november 2016
De lijst met verpleeghuizen waar de inspectie de grootste zorgen over heeft is gekrompen van 11 instellingen naar 8. Wel staan er 3 nieuwe namen op. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn maandag 31 oktober 2016 bekendgemaakt.
Interventieteam
Bij één van de instellingen, Stichting Careyn, is een interventieteam ingezet. Het is de eerste keer dat gebruik is gemaakt van deze zware maatregel. Bij 3 andere verpleeghuisinstellingen zijn of worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bovendien “verstrekkende maatregelen” genomen, omdat daar de medicatieveiligheid onvoldoende is.
Zwarte lijst
Van Rijn heeft maandag voor de tweede keer een ‘zwarte lijst’ vrijgegeven van verpleeghuizen. 5 van de 11 verpleeghuizen die afgelopen zomer voor het eerst op de lijst stonden hebben zich niet aan het meest intensieve toezicht weten te ontworstelen en staan er nog steeds op. Omdat er 3 (kleine) nieuwe instellingen op de lijst zijn geplaatst, telt die nu 8 verpleeghuisinstellingen.
Onder toezicht
De instellingen die in september (nog) onder intensief toezicht stonden, zijn:
- Avondrust
- Care Residence Zonnestraal
- Beweging 3.0
- Careyn
- Cato
- Humanitas
- Laurens
- Warande
Verbeterd
Verpleeghuisinstellingen die zich hebben verbeterd zijn Evean Zorg, Amstelring Groep, WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.
Kwaliteit op orde
Staatssecretaris Van Rijn laat ook weten dat, sinds de start van het extra toezicht in 2015, bij 111 van de 150 verpleeghuisinstellingen waar sprake was van een verhoogd risico de kwaliteit inmiddels op orde is. Daar is geen extra toezicht van de inspectie meer nodig. “Laat ik duidelijk zijn: ik wil dat de kwaliteit zo snel mogelijk verbetert in alle verpleeghuizen waar dat nodig is. Gelukkig is er door er bovenop te zitten echt vooruitgang geboekt in de afgelopen periode. Bij 111 instellingen is het extra toezicht ondertussen overbodig. Waar nog verbeteringen nodig zijn, treedt de inspectie handhavend op”, aldus Van Rijn.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waar is toch de zwarte lijst met de namen van egoistische en zelfverrijkende bestuurders? En die van de foute wetswijzigingen en voorstellen daartoe? En dan bedoel ik óók de groten en de kleintjes. En hoe komen de “foute” of onzorgzame huizen op de zwarte lijst van meneer van Rijn? Wat zijn de criteria? Zijn het de huizen waar onvoldoende naar de managers en bestuurders wordt geluisterd? Zijn het die waar de handen aan de bedden iets doen wat niet wordt betaald? Misschien dat het er van komt dat strakjes ook het Ben Oude NijHuis niet voldoet. Ik hoop maar dat meneer Slagter voldoende managers en andere dure teveelontvangers zal aanstellen want anders staat hij er, gouden plak naast de ingang of niet, misschien wel zomaar op.
Oh ja, voor strakjes; niet alleen de zwarte of loonlijst zijn in dit verband van belang. Er komt ook een nog een kieslijst. Stem juist!
Ik hoop dat het artikel ironisch bedoeld is ?
Als lid van de cliëntenraad Charlois van Humanitas kan ik alleen maar zeggen dat veel van wat er beweerd wordt over de maatregelen erg opgeblazen wordt door iedereen die er bij betrokken denkt te zijn.
Onderbetaalde verpleegkundigen met te weinig collega´s is helaas de dagelijkse praktijk.
En dan wordt je ook nog eens afgeschilderd als slecht werkend. Zeer demotiverend en daar wordt ik erg boos over.
Het niet hebben van een kluis voor verdovende middelen is al aanleiding om op de lijst terecht te komen en die kluis kost weer geld waarvan je ook een hand aan het bed had kunnen betalen.
Maar veiligheid is helaas noodzakelijk en dus belangrijk.
Dus is er voor ons uitstel tot januari zodat we een kluis kunnen laten bouwen en aan dergelijk eisen kunnen gaan voldoen.
Inmiddels is bijna elke ¨luxe¨ (menselijk contact) weg bezuinigd en blijft een zeer karige zorg over welke summier aangevuld kan worden door vrijwilligers.
We hebben als ontvangers van zorg van Humanitas Rotterdam het geluk dat de bestuurders geen topsalarissen eisen en krijgen. Dat past ook niet in de traditie van Humanitas.
Het vastleggen van alle administratie rondom de verzorging van de bewoners vergt ook veel van de handen aan het bed.
Dit is een ontwikkeling die we geen van allen toejuichen maar die waarschijnlijk bij de moderne maatschappij moet horen.
Moeten we op deze manier onze maatschappij inrichten?
Hoe Humaan kan Humanitas nog zijn of blijven onder deze eisen van een administratieve maatschappij waar we geen van allen om vragen.
Vriendelijke groet, Ben Luberti
Het is duidelijk, dat de oude dag van gepensioneerden, door het huidige overheidsbeleid, zo onaangenaam mogelijk gemaakt wordt, voor onze onrendabele medemens. … Mijn inziens, om de levensverwachting te bekorten. Waarom er dan ineens zwarte lijsten aangelegd worden, van onvoldoende presterende bejaardenverblijven, is mij niet echt duidelijk? … Bijna alle bejaarden, vervallen in depressie en levensmoeheid, door de zéér onaangename leefomstandigheden, in de bejaardenopslagruimten, die we nog steeds zorginstellingen noemen. In plaats van verbeteringen doorvoeren, wordt er gesproken over levensbeëindiging bij een voltooid leven. … Deprimerende leefomstandigheden, nemen hun aanvang bij het betrekken van een senioren appartement, die toegankelijk zijn bij een leeftijd van 55 jaar. In die gebouwen is niet eens een behoorlijke hobbyruimte, waar de mannelijke senioren hun vrije tijd kunnen besteden, met knutselen en/of sleutelen. (niet alle mannen breien en haken of borduren) Er zijn mannen die hun hobby in techniek hebben. De weinige mannen die het bejaardenhuis halen voordat ze overlijden, zijn helemaal de pineut. Daar is voor mannen helemaal niets te beleven. … En dan heb ik het nog niet gehad over de slecht presterende bejaardenopslag instellingen, waar extreem overbetaalde managers, alle moeite nemen om de levensverwachting nog sneller te verkorten. Ik denk dan ook dat alle gedoe met die zwarte lijsten, bedoeld zijn als rookgordijn, om de werkelijke motieven van dit levens verkortende overheidsbeleid te verdoezelen.