Nieuwe oplossing voor zomers personeelstekort verpleeghuizen?
Publicatiedatum: 29 juni 2018
Elke zomer is het in de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen hetzelfde: doordat de vaste krachten op vakantie gaan, ontstaan er personeelstekorten. Normaal vullen uitzendkrachten de gaten op, maar het kabinet wil het nu graag over een andere boeg gooien. In plaats van uitzendkrachten, kunnen laatstejaars verpleegkundestudenten het vakantiewerk doen.
Alleen maar voordelen
Volgens het kabinet snijdt het mes met deze oplossing aan 2 kanten, want er ontstaat voor het inzetten van de studenten geen personeelstekort én tegelijk doen de toekomstige verpleegkundigen ervaring op. Daarnaast heeft de constructie ook als voordeel dat verpleeghuizen tijdens de zomerperiode geen nee hoeven te verkopen aan potentiële bewoners. Dit is nu vaak nog wel het geval, omdat er gewoonweg niet genoeg personeel is.
Of het plan van het kabinet ook realiteit wordt, is nog onduidelijk. De partijen moeten daarvoor eerst in gesprek met de verpleeghuizen en verpleegkundeopleidingen. De verwachting is dat verpleeghuizen enthousiast zijn, want een rondje langs een aantal grote vacaturesites leert ons dat zorginstellingen al vaak om verpleegkundestudenten vragen voor vakantiewerk.
Aanhoudend probleem
Het is trouwens niet zo dat de verpleeghuizen alleen in de zomer kampen met personeelstekorten. Dit is het hele jaar door een probleem. De reden zijn de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in de zorg, waardoor anno 2018 heel veel werk door een minimaal aantal mensen gedaan moet worden. Met name in de verpleeghuizen en in de thuiszorg is de situatie nijpend en worden enorme personeelstekorten verwacht als er niets verandert. Om dit te voorkomen heeft minister De Jonge van Volksgezondheid in december 2017 aangekondigd dat er geïnvesteerd wordt in personeel voor verzorgingshuizen. Hiervoor ligt zo’n 400 miljoen euro op de plank.
(bron: ANP, Archief)