pijnstillers

Nieuwe maatregelen tegen overmatig gebruik zware pijnstillers

In de zorg moet bewuster worden omgegaan met zware pijnstillers. Deze worden nog te vaak voorgeschreven in gevallen waarin een lichtere pijnstiller al voldoet. Ook gebruikers moeten weten wat de risico’s van deze medicijnen zijn, waarschuwt verantwoordelijk minister Bruno Bruins.

Niet onschuldig

De afgelopen 10 jaar is het aantal voorschrijvingen van zware pijnstillers gestegen van 94.000 naar 484.000. Ondanks dat er in het eerste half jaar van 2019 weer een lichte daling is te zien, is het nog altijd een probleem dat deze pijnbestrijders veelvuldig worden voorgeschreven. Zware pijnstillers hebben een verslavende werking en dat is gevaarlijk. Daarom heeft de minister een onderzoek naar het gebruik van deze verslavende medicijnen gedaan. ‘Pijnstillers zoals oxycodon zijn niet onschuldig als u ze verkeerd gebruikt’, is de conclusie na een half jaar onderzoek. Zowel patiënten als artsen moeten hier meer aandacht voor hebben. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat steeds meer gebruikers van zware pijnstillers verslaafd raken of zelfs overlijden. Daarom komt minister Bruins met nieuwe maatregelen. Zo worden de richtlijnen in de zorg, met betrekking tot zware pijnstillers aangescherpt en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze pijnstillers.

“Onnodig en onverantwoord gebruik van zware pijnstillers moet stoppen. We willen hier geen Amerikaanse toestanden. Mensen moeten duidelijker geïnformeerd worden over de risico’s wanneer zij deze pijnstillers verkeerd of voor een langere periode gebruiken. Hier ligt ook een belangrijke taak voor ziekenhuizen, artsen en apothekers. Ook komt er meer onderzoek naar het gebruik van deze pijnstillers en wat de gevolgen hiervan zijn,” schrijft minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.

Waarom worden deze pijnstillers voorgeschreven?

In het verleden wordt oxycodon alleen voorgeschreven aan mensen met ernstige ziektes, zoals kanker. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en krijgen ook mensen met een gebroken arm deze opiaten op doktersvoorschrift. “In de jaren 90 begon het gebruik van oxycodon ook buiten de kankerzorg, want het kan heel goed klachtenverlichting geven bij kwalen als een hernia, reuma of na een operatie”, legt MAX-huisarts Ted van Essen uit. “Pijnbestrijding werd in het ziekenhuis steeds belangrijker. Hoe goed de pijn na een operatie werd bestreden, werd zelfs een kwaliteitskenmerk voor ziekenhuizen.”

Verantwoord voorschrijven

Maar bij langdurig gebruik kunnen opioïde geneesmiddelen dus een verslavende werking hebben. Men blijft het middel gebruiken, zelfs als de pijn allang weg is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en hierdoor ontstaan extreme situaties. Zo zijn er patiënten die voor 30.000 euro per maand aan zware pijnstillers declareren bij hun zorgverzekeraar en krijgt apothekersvereniging KNMP regelmatig meldingen van vervalste recepten. De nieuwe maatregelen moeten dit helpen tegengaan. Ook zijn er signalen dat er een zwarte markt voor zware pijnstillers bestaat in Nederland. Minister Bruins wil daar een onderzoek naar instellen.

Betere voorlichting

Wilt u meer weten over het gebruik en de risico’s van zware pijnstillers zoals oxycodon? Dan kunt u kijken op deze website, die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gelanceerd om een betere voorlichting te kunnen bieden.

Lees ook:

Artsen schrijven zware pijnstillers voor, maar waarom? 

Verslaafd aan zware pijnstillers

Pijnstillers werken verslavend

Pijnstillers: zo gaat u er verstandig mee om

(Bron: ANP, RTL Nieuws, Rijksoverheid, Archief)

 

Geef een reactie