Nieuw Alzheimer-medicijn lijkt ziekte te vertragen
Publicatiedatum: 23 oktober 2019
Dementie treft 1 op de 5 mensen. De ziekte is niet te stoppen of te genezen. Maar er is hoop, want mogelijk kan het medicijn ‘aducanumab’ er wel voor zorgen dat de ziekte vertraagt. Volgens Alzheimer Nederland is dit ‘hopelijk een stap in de goede richting’. Maar het is niet zeker dat het middel op de markt komt, want het moet eerst nog worden goedgekeurd.
Niet te genezen
Zoals gezegd is dementie niet te genezen, alleen te vertragen. Daar bestaan nu 4 middelen voor. Mocht aducanumab worden goedgekeurd, dan is het voor het eerst in 15 jaar dat er een nieuw medicijn tegen alzheimer op de markt komt. Biogen, het farmaceutisch bedrijf dat het middel heeft ontwikkeld, zegt niet dat het de ziekte van Alzheimer kan genezen, maar wel afremmen. Uit het onderzoek onder 2000 patiënten blijkt dat na verschillende geheugentests en een aantal mentale taken, zij minder snel achteruit gingen.
Middel werkt niet voor iedereen
Als het middel er komt is het helaas niet voor iedereen weggelegd. Eerdere onderzoeken met vergelijkbare medicijnen bij mensen in een meer gevorderd stadium van de ziekte mislukten. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het medicijn werkt bij mensen in een gevorderd stadium van de ziekte. En dan is er nog een belangrijke afwijking met andere medicijnen tegen dementie, want dit medicijn grijpt in op een specifiek eiwit. Bij alzheimerpatiënten stapelt het eiwit amyloïd-bèta zich op in het brein en klontert samen tussen de hersencellen. Hierdoor kunnen deze cellen op den duur niet meer met elkaar communiceren. Het zal om die reden niet werken bij andere vormen van dementie.
Twijfel en hoop
Er zijn nog wel twijfels. Begin 2019 zet Biogen het onderzoek naar het aducanumab nog stop. Het middel zou volgens het bedrijf geen effect hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt dat patiënten die een hoge dosis aducanumab krijgen, wel verbetering ondervinden. Of deze nieuw onderzoeksresultaten de geaccepteerd worden door de Amerikaans en Europese instanties die medicijnen goedkeuren, is nog onzeker. Registratie en beoordeling van een nieuw medicijn kan wel een jaar tot anderhalf jaar duren. Soms langer. Toch stemt het hoopvol. Alzheimer Nederland is verheugd over het nieuws. ‘’Dit is hopelijk een belangrijke stap in het onderzoek naar alzheimer. Een aanzet op weg naar het genezen of voorkomen van deze ziekte. Daarnaast blijven we ons natuurlijk inzetten om dit te bereiken voor álle vormen van dementie”, zegt directeur Gerjoke Wilmink.
Lees ook: Wetenschappers: ‘investeer in preventie dementie’ , Lezen kan het risico op dementie verkleinen, 1 op de 3 Nederlanders houdt dementie geheim, Help mensen met dementie in het openbaar vervoer, Groot genetisch risico op dementie? Dan helpt een gezonde levensstijl niet altijd, Langer leven zonder dementie door nieuw ontdekt gen, Klant met dementie wordt vaak onvriendelijk en betuttelend behandeld en Aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar, bekijk tips hoe u het herkent en het beste helpt
(Bron: Alzeheimer Nederland/NOS/AD)