blauwe plek

Niet gestoten maar toch een blauwe plek? Dit kunnen de oorzaken zijn

Wanneer u zich stoot of valt kan er een blauwe plek ontstaan. Zo’n plek is vaak onschuldig. Maar krijgt u veel ondefinieerbare bloeduitstortingen in korte tijd, dan kan dat wijzen op gezondheidsproblemen. Welke dat zijn, hebben wij voor u op een rij gezet.

Hoe ontstaat een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat als een bloedvat beschadigd raakt. Doordat u zich bijvoorbeeld stoot gaat deze onderhuids bloed lekken, waardoor een blauwe of rode vlek in de huid ontstaat. Na een paar dagen wordt deze vlek vaak groen of geel van kleur. Deze kleurverandering komt doordat de stof hemoglobine in uw bloed wordt omgezet in gele pigmenten.

Gevoelig

Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor het krijgen van blauwe plekken, omdat zij vaak minder onderhuids vet hebben. Ook vrouwen krijgen over het algemeen sneller een blauwe plek dan mannen. Dit heeft te maken met het feit dat de vrouwenhuid minder collageen, dat voor stevigheid zorgt, bevat.

Tekort aan vitamines

Een tekort aan vitamines kan er voor zorgen dat u sneller onderhuidse bloedingen krijgt. Vitamine C beschermt tegen infecties en draagt bij aan de opslag van ijzer. Als u een tekort heeft kunt u niet alleen last krijgen van blauwe plekken, maar ook van gezwollen tandvlees, een slap gevoel en bloedarmoede. Ook een tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede veroorzaken, waardoor sneller blauwe plekken ontstaan. Vitamine K draagt bij aan de bloedstolling. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een vertraagde bloedstolling en blauwe plekken tot gevolg hebben. Een tekort aan vitamine K komt gelukkig niet vaak voor. Risicogroepen zijn langdurige antibioticagebruikers, mensen met chronische diarree en pasgeboren baby’s.

Bijwerkingen van bepaalde medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen de bloedstolling verstoren en zo voor blauwe plekken zorgen. Een bekend voorbeeld zijn bloedverdunners. Deze medicijnen beïnvloeden de dikte van uw bloed en de aanmaak van bloedplaatjes. “Mensen slikken bloedverdunners om het bloed minder stolbaar te maken, omdat ze bijvoorbeeld verhoogde stolling hebben zoals bij trombose. Naast die stollingsfactoren spelen de bloedplaatjes (trombocyten) een rol. Zogenaamde trombocyten-aggregatieremmers als acetylsalicylzuur (de kinderasprine) zorgen ervoor de bloedplaatjes niet samenklonteren om een gaatje te dichten. Dat geeft ook blauwe plekken”, legt dokter Ted van Essen uit.

Andere medicijnen die blauwe plekken als mogelijke bijwerking hebben zijn bepaalde hormooncrèmes, anti-epileptica, Lithium en sommige antidepressiva. In de bijsluiter van uw medicijnen kunt u de mogelijke bijwerkingen nakijken.

Ernstige onderliggende aandoeningen

In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak. Toch kunnen deze onderhuidse bloedingen wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.

Twijfelt u over de herkomst van de blauwe plek(ken)? Neem dan contact op met uw huisarts.

(Bron: Margriet, Medicinfo.nl, Cyberpoli.nl, dokter Ted van Essen)

Geef een reactie

Reactie

    Spoelstra says:

    na het slikken van wiet druppels kreeg ik bloeduitstortingen
    rond mijn buik en rug dit was alleen aan de rechterzijde.
    zonder pijn. Huisarts vond het raadselachtig maar had er geen verklaring voor.
    Bloedplaatjes waren in orde.
    Alles is vanzelf weer weg getrokken.