Niet alleen de overgang veroorzaakt opvliegers
Publicatiedatum: 11 juni 2019
Wie aan de overgang denkt, denkt aan opvliegers. Toch zijn niet alle hitte-aanvallen toe te schrijven aan de overgang. Er zijn tal van andere situaties waarin mensen (inderdaad, vrouwen én mannen) deze kunnen krijgen.
Door pittig te eten
Pittig eten brengt veel teweeg in het lichaam. Het verwijdt de bloedvaten en prikkelt de zenuwen, waardoor opvliegers opgewekt kunnen worden. Dit geldt ook voor cafeïnehoudende of warme dranken. Sommige mensen krijgen ook opvliegers na het drinken van wijn, want het sulfiet dat hier vaak inzit heeft hetzelfde effect.
Door ziektes
Zowel mannen als vrouwen met borstkanker kunnen tijdens hun behandeltraject last krijgen van opvliegers. Deze ziekte wordt vaak behandeld met hormoonherapie, waardoor de hormoonhuishouding in het lichaam verandert en er warmteaanvallen kunnen ontstaan. Chemotherapie kan bij vrouwelijke borstkankerpatiënten ook opvliegers in de hand werken. Vooral vrouwen die pas net in de overgang zijn, kunnen door deze therapievorm meer en heftigere opvliegers ervaren. Ook kan het overgangsproces versneld worden.
Borstkanker is overigens niet de enige ziekte die opvliegers veroorzaakt bij mannen en vrouwen. Mensen met een te snel werkende schildklier (ook wel bekend als hyperthyreoïdie) kunnen als gevolg hiervan last krijgen van warmte-aanvallen. Een overactieve schildklier wordt vaak veroorzaakt door de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat de schildklier wordt gestimuleerd om meer schildklierhormonen aan te maken. Deze ziekte is behandelbaar met medicatie of een operatie.
Heeft u vaak last van opvliegers en vermoedt u dit kan liggen aan een te snel werkende schildklier? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.
Door angst en stress
Stress en angst kunnen verstrekkende lichamelijke gevolgen hebben. Zo kunnen ze hartproblemen veroorzaken, maar ook opvliegers. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit ervaren. Deze klachten verdwijnen vaak weer als de angst en de stress minder worden. Hoe u dat doet, angst en stress verminderen? De oplossing kan liggen in ademhalings- en ontspanningsoefeningen, meer tijd voor uzelf nemen of in een vorm van therapie.
Wat te doen tegen opvliegers?
Naast de bovengenoemde oorzaken, zijn er nog tal van andere zaken die hitte-aanvallen als effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan slapen in een te warme slaapkamer, te strakke kleding dragen, overgewicht of roken. Niet elke veroorzaker van opvliegers is even makkelijk te voorkomen, maar er zijn wel tips om de kans erop zoveel mogelijk te beperken. Het is bijvoorbeeld verstandig om synthetische stoffen te vermijden en laagjes te dragen. Zo kunt u iets uittrekken als u toch een opvlieger krijgt. Verder is het belangrijk om te ontspannen als u een hitte-aanval krijgt.
(Bron: Isla Zwolle, UMC Utrecht, Gezondheidsnet)