Nieren zijn van levensbelang!
In Nederland kampen ruim 50.000 mensen met ernstige nierschade. Een niertransplantatie zou voor een deel van de patiënten uitkomst bieden, maar de wachtlijsten zijn lang en geschikte donoren niet altijd voorhanden. Een ander alternatief is de draagbare kunstnier. Deze nier geeft de vrijheid en energie om een gewoon leven te leiden.
Het kan iedereen overkomen
Een nierziekte kan iedereen overkomen en gaat nooit over. Vaak is de enige optie om te overleven dialyse of niertransplantatie. Dialyseren, de nieren schoonspoelen met behulp van een apparaat, is tijdrovend en is een flinke ingreep in het dagelijks leven. Meerdere keren per week of zelfs elke nacht verbonden zijn met een machine die ervoor zorgt dat de patiënt weer een dag of enkele dagen wat beter kan functioneren, trekt een zware wissel op het lichaam met alle gevolgen van dien. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten en komen er 2000 dialysepatiënten bij. Een niertransplantatie zou voor een deel van de patiënten uitkomst bieden, maar doordat niet iedere nier geschikt is en de wachtlijsten oplopen, is transplantatie niet voor iedereen een optie.
Draagbare kunstnier
De afgelopen jaren heeft de Nierstichting samen met patiënten, professionals, wetenschappers en bedrijven veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. De verschillende onderzoeksprojecten hebben geleerd dat met nieuwe membranen, filters en sensoren de dialyse verbeterd kan worden. De bouw van de eerste werkende testversie van een kleine draagbare kunstnier is eind 2015 afgerond. Het testen start dit jaar waarbij vooral wordt onderzocht op welke wijze het gebruiksgemak kan worden vergroot en de impact van thuisdialyse kan worden geminimaliseerd. Dit is de opmaat naar een prototype van de draagbare kunstnier. Of dit gaat lukken is mede afhankelijk van donaties.
Nierstichting
De Nierstichting zet alles op alles voor een beter leven van nierpatiënten en het voorkomen van nierziektes. Nierziekten genezen is de droom van de stichting. Daarom investeert zij in 2016 opnieuw in baanbrekend onderzoek naar regeneratie van nieren: het herstel van beschadigd nierweefsel met eigen stamcellen en als ultieme droom zelfs groei van een nieuwe nier. In 2016 zet de stichting in op internationaal en multidisciplinair onderzoek hiervan. Zo komen de beste wetenschappers bij elkaar om het stamcelonderzoek op het gebied van de nefrologie te versnellen en te verbeteren.
Tijdens een speciale uitzending van Tijd voor MAX op 27 januari 2016 zijn onder anderen Mirjam de Graaff, de zus van BNN-oprichter Bart de Graaff, Lammert en Thomas te gast. Lammert en Thomas zijn beide nierpatiënt en vertellen hoe hun leven met nierschade eruitziet. Prof. dr. Raymond Vanholder doet al 30 jaar onderzoek naar nierziekten en onderstreept het belang van de Nierstichting. Hij is samen met Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, te gast.
Steun de Nierstichting en draag bij aan de draagbare kunstnier en innovaties en onderzoek voor een beter leven van nierpatiënten. Bel 0800-8066 (gratis) of word online donateur.
Tijd voor MAX is mede mogelijk gemaakt door de Nierstichting.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
hoi ik hed de tv programma gezien jl woensdag over nierstichting ik hed zelf een partner die nu een nieuwe nier hed gehad jl 30 okt 2015 het gaat nu wat goed met hem de eerst jaar is ontverbaar dat de nier goed blijft doen
hij hed 5jaar aan dialseren vaak is hij moe en slaap veel nu is dat een stukje minder de moeiheis stap voor stap hij is er nog niet wat ik wil zeggen ik vindt het erg dat de mensen een nierziekte hed ik vindt dat de overheid bij moet springen in de plaast geld weg geven in buiten land er is nu al veel arm mensen in nederland die moeilijke rond kan komen en nu weer een tv programma over de nierziekte dat kan je de burgers van nederland niet aan doen ik hoopt dat jullie dat snap ik snap wel de belang van nierstichting wel ze hed mijn partner ook geholpen daar ben ik dankbaar mee ik ben zelfd donor als het moet dus ik wil best mijn nier afstaan aan iemand ik hed alle onderzoeken gedaan in radbout ziekenhuis in nijmegen vooral voor mijn vriend/partner maar ondertussen had hij een nieuwe nier gehad van iemand anders nou dat wil ik even kwijt sorry voor deze opmerking ik kom voor mensen op die met een laage inkomen moet leven in deze tijd ik werk zelfd in de zorging dat is ook geen vet pot gr uit regenachtige breda en veel succes met de kunstnier in de toekomst en ik hoopt dat de 2kamer wakker zijn geworden dat in nederland ook mensen zijn die veel hulpen moet krijgen mijn dank dhr p.wilthagen