zorgstelsel

Nederlands zorgstelsel scoort hoog

Ons zorgstelsel scoort hoge ogen. In vergelijking met 10 andere hoogontwikkelde westerse landen doet ons zorgstelsel het goed. Dit blijkt uit een onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg. Volgens de onderzoekers is ons systeem een voorbeeld van een stelsel dat werkt. 

Snelle toegang tot zorg

De onderzoekers hebben in totaal 26.863 volwassen ondervraagd uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Het onderzoek richt zich op de zorg bij huisartsen en ziekenhuizen. Nederland scoort het hoogste als het gaat om snelle toegankelijkheid van zorg en toegang tot zorg buiten kantooruren. Ook hebben we vergeleken met de andere 10 landen eenvoudig toegang tot een huisarts, zijn de wachttijden kort en zijn er weinig financiële barrières om zorg te kunnen krijgen.

Genoeg ruimte voor verbetering

Minister Edith Schippers van Volksgezondheis is blij met het resultaat van het onderzoek, maar ziet ook nog genoeg ruimte voor verbeteringen. “De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen mijn gevoel van trots als ik op werkbezoek ben in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Tegelijkertijd zie ik ook dat we niet achterover kunnen leunen. We kunnen nog veel verbeteren. Laten we dat doen en niet onze tijd verdoen met een stelseldiscussie. In het buitenland – en dan hebben we het dus niet over ontwikkelingslanden – kijken ze met jaloerse blikken hoe wij onze zorg hebben georganiseerd.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Hanneman says:

    Gatverdamme! Wat een misbruik van dit onderzoeksresultaat. Het zal best zijn dat we hoog scoren in vergelijking met andere landen maar dat is geen garantie voor daadwérkelijke goede zorg. Natuurlijk wordt door andere partijen met lede ogen aangezien hoe anderen er wél in slagen om goud geld te verdienen aan zorg. Ook directeuren van grootgeldbedrijven in andere westerse landen zouden graag die bakken met geld hebben. Makkelijke toegang tot artsen zegt niet veel als een doorverwijzing van die arts leidt tot het mijden van vervolgtrajecten. Die “weinige financiele barrieres” zijn voor de meesten onder ons tamelijk lastig te nemen obstakels. Wat de deur dicht doet is Schippers opmerking over het verdoen van tijd met discussie over de wijziging van ons zorgstelsel. Wat nou verdoen van tijd? Natuurlijk willen zij en de haren hun marktpositie niet kwijt. En absoluut moeten zorgverzekeraars hun winsten kunnen/mogen uitkeren. Daar zou volgens haar de zorg beter van worden. We zullen met z’n allen zwichten voor deze betaaldwang. Alles zal worden ingezet om het utopische Nationale Zorgfonds te aborteren. En daarvoor gaat deze bedrijfslellebel geen zee te diep, geen berg te hoog. Als uw haar streken beu bent? Stem anders.

    oosterwijck says:

    Ik ben zéér benieuwd naar een vergelijkend onderzoek naar de kosten van de zorgstelsels in al die genoemde landen. Kom daar eens mee CWF. … Kijken of Schippers dan nog zo trots is. … Ik heb alleen maar ervaring met het zorgstelsel in Belgie en dat is veel beter als in Nederland en kost maar een fractie.

      oosterwijck says:

      Nog even ter aanvulling op mijn vorige reactie! … Opvallend is dat in het onderzoek naar de kwaliteit van de zorg, Belgie expliciet niet genoemd wordt. … Dit betekend, dat Belgie hoger scoort als Nederland qua kwaliteit en de zorg in Belgie veel goedkoper is. … Ik zal U een voorspelling doen. … Het komende jaar, zal Belgie in rep en roer zijn, omdat het verplicht wordt door Europa, om de prijzen van medicijnen, artsen en ziekenhuizen, drastisch te verhogen.