‘Nederlanders moeten meer en anders bewegen’
Publicatiedatum: 22 augustus 2017
Bewegen: dat moeten we met z’n allen meer doen. Dat zegt de Gezondheidsraad. Zij zijn naar buiten gekomen met een aanbeveling voor nieuwe bewegingsrichtlijnen die ervoor moeten zorgen dat Nederlanders gezonder worden.
Anders bewegen
Volgens de Gezondheidsraad, een adviserend orgaan voor de overheid, is het belangrijk dat volwassenen wekelijks minstens 2,5 uur matig intensief sporten. Ook worden er spier-en botversterkende activiteiten aanbevolen. Wat u moet verstaan onder matig intensief? Onder deze noemer vallen activiteiten zoals stevig doorwandelen of fietsen. Volgens de Gezondheidsraad zorgt deze nieuwe bewegingsnorm ervoor dat Nederlanders minder kans hebben op het krijgen van chronische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en diabetes. Ook is op deze manier bewegen bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid.
Ouderen
Daarnaast benadrukt het adviesorgaan dat de bot- en spierversterkende oefeningen ouderen helpen om ernstige botbreuken te voorkomen. Oefeningen die de spieren versterken zijn vrij algemeen bekend, maar botoefeningen spreken iets minder tot de verbeelding. Het Kenniscentrum Sport heeft daarom op hun YouTube-kanaal een serie filmpjes gezet van oefeningen die (mede) onder deze categorie vallen.
Andere bewegingsrichtlijnen
De Gezondheidsraad heeft hun nieuwe bewegingsrichtlijnen aanbevolen bij de regering en hoopt dat ze over worden genomen door Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Naast deze nieuwe richtlijn van de raad, gelden er nog 2 andere bewegingsnormen. Zo is er de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die adviseert om minstens 5 dagen per week een half uur per dag te bewegen. Ook is er de Fitnorm, die voorstelt om minimaal 3 dagen per week zeker 20 minuten vrij intensief te sporten. Wie dit doet, beweegt over het algemeen gezien genoeg In de praktijk is dit slechts 45 procent van de Nederlanders.
Beweegt u genoeg?
(Bron: Gezondheidsraad, NOS, ANP)